Európa legjobb középületének díját kapta a megvalósuló új Néprajzi Múzeum

  • narancs.hu
  • 2018. december 3.

Lokál

Aminek pénteken vonták vissza az építési engedélyét.

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló új Néprajzi Múzeum, és a beruházás ezzel a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé is bekerült.

Az International Property Awards ingatlanszakmai elismeréseket hétfőn este Londonban adják át a kategóriák győzteseinek. Az Európa legjobb középületének rangos elismerését, kategóriájának legjobbjaként a magyar Napur Architect építésziroda által a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terére, az egykori parkoló helyére tervezett új épület nyerte el, írja az MTI.

false

Mindez annak fényében érdekes, hogy pénteken a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tanácsa szóban kihirdetett ítélete hatályon kívül helyezte az új Néprajzi Múzeum építési engedélyét. A Népszava pénteki cikke szerint ezt egy városvédő aktivista, a Podmaniczky-díjas Garay Klára tette közzé Facebook-oldalán. Garay közlése szerint a bíróság pénteken az első fokú hatóságot, az V. kerületi kormányhivatalt új eljárásra utasította. A városvédő a Népszavának elmondta, hogy egy hónapon belül írásban is megkapják az ítéletét. Amikor ez megtörténik, az új Néprajzi Múzeum építésével mindaddig le kell állni a Városligetnél, amíg az új eljárásban elbírálják a kérelmet – nyilatkozta. Tájékoztatása szerint a bíróság egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy az engedélyeztetési eljárás során az ügyfélként bejelentkezett civil szervezetek és szakértőik számára nem biztosították a törvény által előírt iratbetekintési jogot. „Nincs kétségünk afelől, hogy az V. kerületi kormányhivatal az új eljárásban engedélyezni fogja az építkezés folytatását. Második lépésként azonban már az ügy érdemi, szakmai részével kapcsolatban teszünk beadványt” – jelentette ki Garay Klára. Szerinte ugyanis súlyos örökségvédelmi és tűzvédelmi szabálytalanságok történnek.

Figyelmébe ajánljuk