Felnőtt bokszolt gyerekkel, agyrázkódás lett a vége

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 24.

Lokál

A Szombathelyi Haladás VSE ökölvívóedzése után a 14 éves fiú hányt, szédült. A sürgősségin agyrázkódást állapítottak meg, a család feljelentést tett.

Egy 14 éves fiú a Szombathelyi Haladás VSE ökölvívó szakosztályán a harmadik edzésen összekerült egy 32 éves, versenyzői múlttal is rendelkező ökölvívóval. A felnőtt sportoló mondta a gyereknek, hogy most együtt kesztyűznek. A fiú jelezte, hogy inkább a korosztályához tartozóval állna ki, de a felnőtt azt mondta, nem fog nagyot ütni. Azt, ami történt, látta két edző is, egyikük a szakosztályvezető. A felek fejvédőt nem viseltek, csak foggumijuk volt. A fiú egy fejre bekapott ütéstől elszédült, a kezét sem tudta felemelni, a következő ütéstől kirepült a fogvédője. Kitámolygott a szorítóból, az ellenfele megkérdezte tőle, hogy egyben van-e.

A szeptember 17-én lezajlott esetet a fiú édesapja mondta el a Nyugat.hu-nak, némi vívódás után. 

A gyerek előbb nem mondta el neki, mi történt az edzésen, de amikor otthon szédült és hányt is, beszámolt, hogyan zajlott az edzés. Szülei bevitték a kórház sürgősségi osztályára, ahol agyrázkódást állapítottak meg nála. Az erről szóló zárójelentést a szülők megmutatták a lapnak. A család feljelentést tett a rendőrségen, és a Haladásnál is panaszt tett.

A Vas Vármegyei Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított. 

A Nyugat.hu kérdéseket küldött a sportegyesülethez, de a Szombathelyi Haladás VSE nem sieti el a választ. Kedd délelőttig az egyesület honlapján sem volt közlemény az esetről – olvasható viszont ugyanott egy felhívás, amely gyerekeknek szól, arra biztatva őket, válasszanak sportágat, próbálják ki magukat.

A lap többek között arra volt kíváncsi, hogy a történet így, ahogyan a fiú tapasztalatai alapján az édesapja elmondta, megfelel-e a valóságnak, tényleg általános-e, hogy az idősebb, tapasztaltabb bokszolók a kezdőkkel állnak ki, és amikor látszott, hogy a fiú nem bírja az ütéseket, miért nem léptek közbe. 

Hasonló esetről Papp László ökölvívó is beszélt. Nyáry Krisztián idézi szavait a róla szóló írásában.

Az egykori ökölvívóklasszis ugyanis gyerekkorában először ugyanúgy járt, mint ez a fiú, amikor elment edzésre:

„Azt mondták: ha lejön a gyerek, meg kell verni. Ha visszajön, jó bokszoló lesz. Ha nem, nem kár érte. Kaptam én is három akkora pofont, mint a télikabát. Lerongyolódott az etetőm, mint a parasztgatya. (...) Eszem ágában sem volt visszamenni”:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk