Figyelmeztet az OMSZ: jön a hó

  • narancs.hu
  • 2022. november 18.

Lokál

A Bükkben 5-10 centi hó is eshet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb jelentésében arra figyelmeztet, hogy cspadékos péntekre számítsunk, egyes helyeken pedig már hó is ehet.

A csapadékrendszer, ami délnyugat felől érte el hazánkat, fokozatosan északkelet, kelet felé halad. A Dél-Dunántúlon éjfélig 20 mm-t meghaladó mennyiségű eső eshet (lokálisan 25-30 mm sem kizárt).

Pénteken a késő délutáni, kora esti óráktól északkeleten, elsősorban az Északi-középhegység és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye térségében viszont a hideg, fagyos levegő beáramlásával az eső átválthat havas esőbe, majd havazásba, amelyből síkvidéken általában lepel-2 cm vékony hóréteg alakulhat ki a késő esti órákig.

A hegyvidéki területeken, kiemelten a Zempléni-hegység, Aggteleki-karszt, kisebb eséllyel a Bükk 300-400 m fölötti részein 5-10 cm hóréteg sem zárható ki. Szombaton az Északi-középhegységben (Mátra, Bükk) hózáporok előfordulhatnak, melyekből további lepel-2 cm hó összegyűlhet a magasabb hegycsúcsokon. A hóréteg a magasabb hegycsúcsokat (~500-600 m felett) leszámítva szombat napközben olvadozni fog.

Hozzáteszik, hogy szombatra virradó éjszaka a kevésbé szeles délnyugati, nyugati határvidéken sűrű köd képződhet. Szombat este egy újabb mediterrán ciklon érkezik jórészt esővel, azonban a nyugati, délnyugati országrészben (különösen a magasabban fekvő területeken) nem zárható ki a halmazállapot-váltás (havas esőbe, hóba), de megmaradó hóréteg ebből nem valószínű.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk