Gripen kötelék repül át szombaton Budapest fölött

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. január 21.

Lokál

Az emlékrepülést végző vadászgépek miatt megnövekedett hanghatásra lehet számítani.

„Díszelgő repüléssel búcsúzunk 2021. január 23-án, szombaton a 97 esztendős korában elhunyt Frankó Endre nyugállományú főhadnagytól, a 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztály utolsó pilótájától.” – áll a Honvédelmi Minisztérium csütörtöki közleményében.

Az 1923. szeptember 3-án Egerben született Frankó Endre, akit a Horthy Repülő Akadémia elvégzése után avatták hadnaggyá, 1944. november 30-án került a 101. „Puma” Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztályhoz. Itt pilótahiány miatt alig hat órányi gyakorlórepülést követően már éles bevetések vártak Frankóra, aki a magyar légierő akkori legmodernebb vadászrepülőjével, egy Messerschmitt Bf 109G-vel repült. A hadnagyi rangban szolgáló pilóta összesen nyolc bevetést hajtott végre a Dunántúl, majd a Nyugat felé visszavonuló ezreddel Ausztria felett. Ezeket túlélve 1945. május 5-én, a német-osztrák határ melletti Pockingban esett amerikai hadifogságba.

Frankó később gépészmérnöki diplomát szerzett, majd az UVATERV (Út-, Vasúttervező Vállalat) mérnökeként dolgozott – nevéhez fűződik például a budapesti, János-hegyen ma is működő Libegő: nem csak az ötlet volt az övé, de a felvonó fő- és gépésztervezője is volt – ahogy a honvedelem.hu-n olvasható életrajza írja.

Frankó Endre halálával a „pumák” utolsó, harcban is bevetett pilótája távozott.

„A végső búcsú napján tervezetten 12:00 óra és 12:20 óra között Budapest térségében – elsősorban a Csepel-sziget és az Árpád-híd közötti Duna szakaszon – a Gripen kötelék áthúzása miatt megnövekedett hanghatásra kell számítani. A Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva arra törekszik, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.” – fogalmaz a minisztériumi közlemény.

Neked ajánljuk