Harc a "savasodás" ellen - Lúgos futam

Lokál

Népszerű, bár a szűkkeblű "hivatalos" tudomány által nem igazán ünnepelt módszer a lúgosítás, illetve az erre alapuló diéta. Akár még használhat is, bár nem feltétlenül használói eredeti intenciója szerint.
Népszerű, bár a szűkkeblű "hivatalos" tudomány által nem igazán ünnepelt módszer a lúgosítás, illetve az erre alapuló diéta. Akár még használhat is, bár nem feltétlenül használói eredeti intenciója szerint.

A napjainkban elterjedt paratudományos teóriák közül az egyik legnépszerűbb a szervezet nem kívánt elsavasodásáról szóló elmélet. Fáradtság, kimerültség, rossz közérzet, egyre gyarapodó testsúly? Sokak szerint a megoldás pofonegyszerű: eltolódott szervezetünkben a pH-egyensúly!

Béla lúgosít

A szervezet elsavasodásának teóriáját és lúgosító gyógymódját sokan hirdetik és kínálják a világhálón, sokszor annak megemlítése nélkül, honnan is származik eme obskúrus elmélet (ugyanakkor ezzel is bizonyítékát nyújtják annak, hogy a lúgosítás "elmélete" és praxisa bekerült a folklórba, és "intellektuális" közkinccsé vált). A feltaláló, "Dr." Robert Young (jellemző, hogy még a tudományos titulusát is vitatják) egy régi holisztikus teóriát elevenített fel és öltöztetett új köntösbe. Young szerint a szervezet valamennyi betegségét a helytelen táplálkozás okozta elsavasodásnak köszönhetjük. A rosszul megválasztott ételek bomlása közben felesleges savak tömkelege keletkezik, amelyeket a szervezet minden erejével igyekszik kilökni - ám e gigászi honvédő háború iszonyú áldozatokkal jár, s teljes mértékben leköti az immunrendszert. A beteg úgyszólván minden fizikai és mentális tünete ennek tulajdonítható, s szervezetünk addig folytatja a csatát a savasodás ellen, míg bele nem pusztulunk. Ebből ered az elhízás, a rossz közérzet, a kóros fáradtság, számos bőrprobléma (öregedés, akne, pattanások, kiütések stb.), a koleszterintöbblet, a cukorbaj, a csontritkulás, a felső légúti panaszok (beleértve az influenzát) és persze a daganatos megbetegedések is.

Miközben a tudósvilág bizonyítékokért faggatja Youngot (aki amúgy a mormon egyházalapító Brigham Young egyenes ági leszármazottja), s számon kéri rajta az elismert szaklapokban közölt publikációi teljes hiányát, ő ezzel mit sem törődve egy utah-i ranchen éli világát, és sorra publikálja búvópatakszerűen terjedő tanait az Új Biológiáról. Eme holisztikus tanítások szerint a betegség az egész szervezetre kiterjedő folyamat, amelynek lényege, hogy az elsavasodott szervezet sejtjei (a baktériumokhoz hasonlóan) reagálnak, és megváltoznak a megváltozott (pl. elsavasodott) környezetben. Ezt hívják pleomorfizmusnak - csakhogy Youngon kívül ezt más kutató soha nem tapasztalta mondjuk vörösvértestek között.

Ezért kell törekedni a szervezet lúgosítására - a javasolt diéta azonban meghökkentő módon megegyezik más szerzők egészen más megfontolásokból megejtett dietetikus tanácsaival. Nem ajánlott a magas szénhidráttartalmú ételek (tésztaféléktől kezdve a fő ellenségig, a csokoládéig), az alkohol- és koffeintartalmú italok, a szénsavas üdítők (figyeljünk, ott a sav!), a vörös húsok, tojás, tejtermékek, kagylófélék és általában a gyárilag kezelt, előkészített, feldolgozott, tartósított, finomított stb. élelmiszerek fogyasztása. Ezek ugyanis bomlásuk közben túlzott mennyiségű savtömeget hoznak létre, amivel a szervezet folyamatosan birkózhat. A gyógymód se túl bonyolult: stresszmentes élet, sok folyadékot tartalmazó, klorofillban gazdag, ennek megfelelően alapvetően növényi alapú diéta - kevés friss hal, jóféle magok, gondosan megválasztott gyümölcsök. Hősünk és neje (szintén jeles szerző, továbbá masszőr és séf) mindenesetre igyekszik betartani a maguk alkotta szabályokat - már ami a stresszmentes életet jelenti. Sikerrel működtetik "pH-csoda Központ" nevű intézményüket, ahol egyebek mellett lúgosító (mondjuk úgy: bázisos) jellegű gyümölcsöket - főleg avokádót és grépfrútot - termesztenek.

Nem ver savval

A tan hazai követői - mint a vonatkozó honlapokból is kiderül - nagyjából hiánytalanul vették át a kínált receptet. Mondjuk a preferált és elvetett ételek listája számos ponton eltérhet egymástól és az ősforrástól is, ami tökéletesen érthető: a savasító és lúgosító ételek kiosztása ugyanis teljességgel ötletszerűen, illetve a részben és alig rejtetten hagyományos (sokszor egymásnak is ellentmondó) dietetikus megfontolások alapján történt, éppen ezért némely ételek szinte önkényesen helyezhetők át egyik halmazból a másikba. A javaslatok gyakorta kiegészülnek a hivatalos orvostudományra, a gonosz (a savasodásból sápot húzó) politikusokra és üzletemberekre, s különösen a gyógyszeriparra szórt átkokkal - az utóbbi korrumpálja a hivatalos biomedicinát, és maga is savasító vagy egyéb szempontból mérgező pirulákat terjeszt.

A hivatalos tudomány képviselőinek szava szinte alig hallatszik eme hihetetlen hangzavarban - pedig amit mondanak, azt néha a paradietetika hívei is kénytelenek elismerni. Egyrészt a szervezetünkben különböző, kiegyenlítő, pufferhatások révén rendkívül pontosan szabályozott a pH - ami ugye, s ez a samponosflakonok feliratából nem derül ki, a híg vizes oldatban lévő oxóniumion-koncentráció tízes alapú logaritmusának ellentettje. Amúgy mindenhol más értékre van beállítva: bőrünk, a vér, a nyál, a gyomorsav, a hasnyálmirigy stb. rendre más, gondosan szabályozott pH-jú környezetben működik, s ezt csokievéssel, alkoholfogyasztással, de még dohányzással is igen nehéz felborítani. A lúgosító diéta, ne adj isten lúgos kémhatású levek ivása magában igen kétséges hatékonyságú - ám, s erre egy gasztroenterológus is tudja a választ, az efféle "önkorlátozás" is javíthatja az életminőséget, sőt akár fogyni is lehet vele. Elég, ha a diétázó odafigyel magára, kevésbé stresszesen él, rendszeresen táplálkozik, s gondosan megválasztja a hozzávalókat - néha elegánsan átlépve a lúgosítási "elmélet" szabta oktalan korlátokat.

Figyelmébe ajánljuk