Hétfőtől van érvényben a hőségriasztás, de már vasárnap is irtó meleg lesz

  • narancs.hu
  • 2022. június 26.

Lokál

Délután a legmelegebb órákban 30-35 fok várható.

Ahogy azt mi is megírtuk, az országos tisztifőorvos 2022. június 27-én (hétfő) 00.00 órától 2022. június 30-án (csütörtök) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

A hőség azonban már vasárnap érzékelhető lesz, ahogy az Időkép is írja: vasárnap is a napsütés lesz túlsúlyban, a gomolyfelhőkből csak néhol keleten fordulhat elő gyenge zápor, esetleg zivatar. A légmozgás többnyire gyenge, mérsékelt marad. Délután a legmelegebb órákban 30-35 fok várható.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, csapadék az ország legnagyobb részén nem várható, csupán északkeleten van némi esély átmenetileg egy-egy zápor, esetleg gyenge zivatar kialakulására. Nyugaton, északnyugaton élénk, néhol erős lehet a déli-délkeleti szél. Fokozódik a kánikula, 32-37 fokot mutathatnak délután a hőmérők.

Kedden tovább fokozódik a hőség, 34-38 fokra számíthatunk.

Sok napsütés várható, csak néhány helyre hozhat átmeneti felfrissülést egy-egy zápor, zivatar. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel.

Szerdán napközben a Dunántúlon növekedhet meg a felhőzet, és itt elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Máshol egész nap kitart a napos, száraz idő. Élénk, helyenként erős lesz a déli-délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 34 és 39 fok között alakul. Csütörtökön túlnyomóan napos, száraz időre van kilátás. A kissé szeles időben 35 és 40 fok közé forrósodhat a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nyomatékosan többek között ara kéri az ország lakosságát, hogy a nagy melegben:

  • ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre,
  • kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását,
  • délelőtt 11 és délután 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon óvintézkedések nélkül: védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel, szellőző ruházattal és napvédő készítmények használatával,
  • különösen figyeljenek erre a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók,
  • az autóval közlekedők fokozottan figyeljenek, és vezessenek óvatosan, a nagy meleg könnyen dekoncentráltságot okoz,
  • a vízparton tartózkodók ne napozzanak 11-15 óra között, és felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk