Hőszigetelési korszerűsítés az „Otthon Melege” pályázattal

  • (x)
  • 2015. március 16.

Lokál

A magas fűtési költségek és a nyári klímahasználat ellen a legjobb eszköz a hőszigetelés.

Többnyire a falak hőszigetelésére gondolunk, és nem véletlenül: mivel ez a ház legnagyobb felülete, itt szökik el a legtöbb hő. A kérdés már csak az, hogy milyen vastag szigeteléssel mennyit tudunk megtakarítani.

Míg a mai magyar építési gyakorlatban a 7–10 cm vastag hőszigetelés az általános, addig a legtöbb európai országban már ma is jóval előttünk járnak. A szomszédos Ausztriában például 15 cm felett van, és a szerb előírásokat is csak 12 cm vastag szigeteléssel lehet kielégíteni. A hazai előírások most változtak. Amennyiben az utólagos hőszigeteléshez támogatást (pályázati pénzeket) vesznek igénybe, úgy egy hagyományos B30-as téglafalat legalább 14 cm vastag polisztirolhab hőszigeteléssel lehet felújítani, de a hatékonyabb, Grafit típusú hőszigetelés sem lehet 11 cm-nél vékonyabb. Ezzel a fal hőveszteségét akár 80%-kal is lehet csökkenteni, ami a ház fűtési költségét a felére is leviheti.

false

És hogy kinek éri meg energiatakarékos házat építeni? Mindenkinek. A fiataloknak a gyerekük jövője miatt, mert a kevesebb elégetett tüzelő kisebb környezetrombolással jár. A középkorúaknak azért, mert a kamatok zuhanása mellett ez az egyik legjobb befektetés: 15–25%-os hozamot ad és az épület értékét is növeli a beruházás. Az idősebbek pedig nyugdíj-előtakarékosságként számíthatnak a hőszigetelésre: idős napjaikra nem kell a magas számláktól rettegni.

Végül mindhárom korosztálynak bónusz az egyenletesen meleg, komfortos lakás, ahol a falakból nem süt a hideg, és nyáron sem reked meg az elviselhetetlen meleg.

false

A korábbiaktól eltérően az idén kiírt „Otthon Melege” pályázaton már nem csak a panelépületben lakók indulhatnak. Ha az április 30-a után beadott pályázatuk nyer, úgy a legalább 5, de legfeljebb 60 lakásos társasházak és lakásszövetkezetek energetikai beruházásainak akár 50%-át is megkaphatják vissza nem térítendő támogatásként. A bruttó 10 milliárd forintos keret mindenképpen kecsegtető, várhatóan 20 000 lakás korszerűsítését lehet ezzel elérni. A forrás elosztása régiónként történik a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján, társasházi épületszám/régió arányban megosztva; bár ez nem éri el a hazai lakásállomány fél százalékát sem, miközben az energetikailag nem megfelelő lakások aránya 70%. Van még tehát feladat, ha a teljes hazai lakásállományt korszerűsíteni szeretnénk.

Kik pályázhatnak?

A pályázaton – építési technológiától függetlenül – csak olyan épület vehet részt,

►     amelyben az épület (egyedi fűtés esetén a lakások) hőszabályozása és mérése már megoldott, vagy a pályázat keretén belül megvalósításra kerül;

►     amely 1946 után épült, de 2006. december 31. napjáig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéssel, ház-központifűtéssel, illetve lakásonként egyedi fűtéssel ellátott lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek állami támogatást.

Milyen célt kell elérni?

Amennyiben egy épület a beruházást megelőzően nem éri el a „C” energetikai minősítési osztályt, a beruházás befejezésével legalább a „C” energetikai minősítési osztályba kell kerülnie. Amennyiben az épület már a beruházást megelőzően eléri ezt, úgy a beruházás megvalósításával legalább két minősítési osztállyal javulnia kell a besorolásának, valamint a beruházásnak kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia. Ilyen jelentős javulást csak kellően vastag hőszigeteléssel lehet elérni.

További információk a szigetelési vastagság kiválasztásához itt.

Az idén kiírt „Otthon Melege” pályázatra bruttó 10 milliárd forintos keret fordítható, ami sok lakás rezsijét tudja véglegesen csökkenteni. Azoknak a társasházaknak, lakásszövetkezeteknek érdemes ebbe belevágni, akik még eddig nem végeztek jelentős felújítást. A pályázat ugyanis kiemelten támogatja a komplex épületenergetikai korszerűsítést, mivel a legnagyobb energiamegtakarítás a komplex felújítással érhető el. Az így létrejövő beruházások hozzájárulnak a komfortérzet, valamint az ingatlan értékének növeléséhez. Ezzel együtt azok is pályázhatnak, akik korábban bizonyos felújítási elemeket (nyílászárócsere, szigetelés, gépészeti rendszer felújítása) – önerőből vagy állami, illetve önkormányzati támogatás segítségével – már megvalósítottak, és a mostani pályázatban vállalják az épület teljes, komplex korszerűsítésének megvalósítását.

false

Figyelmébe ajánljuk