Jó ügyekért vízbe szállni: újra itt a Swimathon!

  • narancs.hu
  • 2018. május 29.

Lokál

Hat projektet lehet támogatni, a kampány 12. napján már 110 úszó csatlakozott a kezdeményezéshez, és több mint 5 millió forintot gyűjtöttek.

Idén már harmadik alkalommal rendezik meg a Swimathon névre hallgató, négyhetes adománygyűjtő kampányt, melynek során hat fontos és izgalmas, ferencvárosi kötődésű, civil ügyért folyik a gyűjtés. A lelkes úszók így állnak oda az általuk képviselt szervezet mellé, az adományozók pedig az egyes úszókat támogatva tehetik meg ugyanezt. A szervező Ferencvárosi Közösségi Alapítványt kerületi magánszemélyek hozták létre, független nonprofit szervezetként sem az államtól, sem a helyi önkormányzattól nem kér és nem fogad el támogatást.

A 2018-as Swimathon támogatható ügyei:

  • FreeDoc – Fotózás és aktivizmus projekt
  • Csoszó Gabriella fotóművész, a FreeDoc blog alapítójának célja egy olyan 12 hetes fotókurzus, ahol hátrányokkal küzdő ferencvárosi fiatalok megtanulják a fotózás alapjait és akár közösséggé is szerveződhetnek. Az elkészült munkákból pedig kiállítást is szerveznek.
  • Démétér Ház Alapítvány – Veled Együtt felépülünk! projekt
  • A Szent László Kórház orvosai és a kis betegek családjai gyűjtenek 2016 óta a csontvelő transzplantált gyerekek és kísérőik számára épülő apartmanházra. A projekt jó úton halad, így idén a megvalósult új épület közösségi tereit rendezik be az összegyűlt adományokból.
  • Találj Magadra Egyesület – Adj egy lélegzetnyi időt! projekt
  • Az egyesület szakképzett bébiszitterekre gyűjt, akiket sérült gyermekek mellé fogadnának fel. A cél, hogy a beteg gyermekeiket napi 24 órában gondozó édesanyákat szabadidőhöz, szabadnapokhoz juttassák, hogy ők is fellélegezhessenek, ha csak rövid időre is.
  • Ráday korzó projekt
  • Civilek, kulturális intézmények, helyi lakosok fogtak össze Belső-Ferencvárosban, hogy megmutassák a környékben rejlő értékeket, lehetőségeket. Úszóik a 30-40 színes programot is magába foglaló, másfél napos Ráday Korzó 2018 rendezvénysorozat költségeire gyűjtenek.
  • Gyökerek és Szárnyak Alapítvány – Új Kör projekt
  • A program célja, hogy támogassa és segítse a hazai közösségi alapítványok létrejöttét. Idén tavasszal 8 csoporttal kezdenék el a közös munkát. Ennek lebonyolítására, szervezési költségeire gyűjtenek.
  • Ferencvárosi Közösségi Alapítvány – Fix Pont 2018 projekt
  • A Swimathon megálmodói és házigazdái. Legfőbb céljuk a helyi kötődésű programok, kezdeményezések támogatása, illetve szeretnék felhívni a figyelmet a közösségi adománygyűjtés erejére.

 

A kampány a 12. napjánál tart, eddig 110 elszánt úszó csatlakozott hozzá, akik egyénileg is kampányolnak és csapatot is alkotnak. Eddig több mint 5 millió forint gyűlt össze, de június 16-ig még bárki bármelyik ügyet támogathatja. A kampány akkor egy nagy úszással zárul: június 16-án a Kőér utcai uszodában ugrik medencébe a 6 csapat.

Az úszók között lesz paralimpikon, Tamás Gábor személyében, aki az Adj egy lélegzetnyi időt! projektnek gyűjt; a Város mindenkiért hajléktalan aktivistája, Kovács Gábor pedig a Free Docért úszik. De lesz köztük 6 gyermekes édesanya; vízbe száll Bátorfi Béla, a triatlonszövetség elnöke, nagypapák és unokák, orvosok és designerek, sőt ismert művészek is csatlakoznak a programhoz: Szalay Kriszta például az Adj egy lélegzetnyi időt!, Puskás Peti és Biebers pedig a Déméter Ház Alapítvány projektjére gyűjt.

Az úszókról és az ügyekről itt található bővebb információ.

Swimathon_2018_elozetes.mp4

null

Figyelmébe ajánljuk