Jön a hideg, jön a vörös kód: a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell a hajléktalan embereket

  • narancs.hu
  • 2021. február 10.

Lokál

Péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 fok alá süllyed a hőmérséklet.

A várható rendkívüli hideg időre tekintettel vörös kód jelzés lép életbe péntek délelőtt tíz órától, és ennek megfelelően adott esetben fogadniuk kell a hajléktalan embereket a nem nekik fenntartott bentlakásos szociális intézményeknek is - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Fülöp Attila közölte, a vörös kód jelzés várhatóan jövő szerda délig lesz érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől jövő szerdáig éjszakánként mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed a hőmérséklet, rendkívüli hideg lesz.

Országosan 79 százalékos, a fővárosban 73 százalékos a hajléktalanoknak fenntartott helyek kihasználtsága. A vörös kód jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak. A jelzés idején a bentlakásos szociális intézményeknek fogadniuk kell majd azokat a hajléktalan embereket, akiket hozzájuk irányít a diszpécserszolgálat - mondta az államtitkár.

Csütörtökön országszerte valószínű csapadék, a Tisza vonalában hózáporok is kialakulhatnak. Az északnyugatira, északira forduló szelet estétől egyre nagyobb területen erős, a Dunántúlon, valamint az északkeleti megyékben viharos lökések kísérik. A friss havat nagy területen hordhatja a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -9 és +5 fok között alakul, délkeleten lesz enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -6 és +5 fok között várható.

Figyelmébe ajánljuk