BALATON MELLÉKLET rés a présen

„Kapott tőlem egy pótszéket”

Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója

  • rés a présen
  • 2017.06.25 13:05

Lokál

rés a présen: Kinek az ötletére, hogyan szerveződött a balatoni szabadtéri színházatok?

Nagy Viktor: A gyerekkori élményeim keveredtek egy átgondolatlan, nagyravágyó célkitűzéssel: szerettem volna újragondolni a balatoni nyár és kikapcsolódás fogalmát. Elképzelésünk sem volt róla, hogy milyen vizekre evezünk. A hevületnél már csak a pénzhiányunk volt tetemesebb. Minden színházi fizetésemnek megvolt a helye. De az elhagyott élményterek mellett tettre vágyó polgármesterekkel találkoztunk, akikben partnerekre leltünk. Ebben a szezonban is három helyszínen kínálunk víztiszta kultúrát: Földváron, Bogláron és Fenyvesen.

rap: Te honnan érkeztél ebbe a történetbe?

NV: Színjátszó vagyok Kecskeméten a Katona József Színházban és a Tháliában. Zsámbéki Gábor osztályában végeztem 1998-ban, voltam tag Kaposváron a Csikyben és a Budapesti Kamaraszínházban is.

rap: Milyen közönségre számítottatok, és bejöttek-e a számítások?

NV: Már az első pillanatoktól fontosnak tartottuk, hogy a helyi közönség és a nyaralótulajdonosok mellett meg tudjuk szólítani azokat is, akik csak egy-egy produkció miatt érkeznek valamelyik helyszínünkre. Azt látom, hogy sokan már a programjainkhoz foglalják a szállodai szobákat, illetve ehhez osztják be a nyaralójukat a családtagok.

rap: Mikor és mivel kezdődik a szezon? Milyen műsort kínáltok a nyárra? Változik-e valami az előző évekhez képest?

NV: Az idén a Budapest Bár koncertjével startolunk június 23-án, és augusztus végéig meg sem állunk, színházi és táncelő­adásokkal, koncertekkel, irodalmi estekkel, gyermekprogramokkal, kiállításokkal és borkóstolókkal várjuk vendégeinket.

rap: Mik lesznek a kiemelt programok? És mik a személyesen fontos ügyek neked?

NV: Egy országos és két szabadtéri premierre is készülünk az idén. Az Orlai Produkció Tagadj, tagadj, tagadj című előadásának rendezője Szabó Máté, a főszerepben Lovas Rozi, Sztarenki Dóra, Ullmann Mónika, Nagy Dániel Viktor és Ficzere Béla látható július 27-én. A Pulitzer- és Tony-díjas dráma, A kétely című darab most Udvaros Dorottyával és Fekete Ernővel lesz látható a színpadon. Az augusztus 4-i balatonföldvári szabadtéri premier rendezője Pelsőczy Réka. A Grönholm-módszer szabadtéri bemutatójának rendezője Mózes András, egy különös állásinterjú és négy elszánt jelentkező története, aminek végére a néző is a döntés részese lesz. Fergeteges komédiákkal érkezik a Thália Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a Játékszín is. Ezekben többek között Szabó Győző, Gubás Gabi, Nyári Oszkár, Nyári Szilvia, Cseke Péter, Lengyel Tamás, Szulák Andrea, Dobó Kata, Lévay Viktória és Erdélyi Tímea is színpadra lép. Immár hagyomány, hogy jön a Quimby, ismét ellátogat hozzánk Rúzsa Magdi, Lajkó Félixet pedig új fellépőként üdvözölhetjük.

rap: Mik a hosszabb távú terveitek?

NV: Továbbra is tartalmas és igényes kultúrát szeretnénk közvetíteni a reneszánszát élő Balaton Régióban. Folytatni azt az álmot, hogy újrafogalmazható a hajdani pezsgő kulturális élet a tó térségében.

rap: Melyik balatoni legenda áll hozzád a legközelebb?

NV: Egy saját. Akkor kezdtem megnyugodni, hogy a Kultkikötő működik, amikor elkaptam az első vendéget, aki bemászott a kerítésen, hogy megnézzen egy színházi előadást. Nem volt pénze. Látszatra szigorúan kezeltem, de belül nagyon boldog voltam! A potyázó kapott tőlem egy pótszéket.

Neked ajánljuk