Kétszáz éve nem találnak méltó helyet a magyar tudósok találmányainak

  • narancs.hu
  • 2015. március 20.

Lokál

Egy múzeum, amely mindig megszívta, avagy ennyit a nemzeti büszkeségről. Képgaléria a nyomtatott Narancs szívszorító cikkéhez.

Konkoly-Thege Miklós távcsöve, Jedlik Ányos eredeti dinamója vagy Bánki Donát és Csonka János találmányának, a világelső porlasztónak a prototípusa, és olyan, ma már döbbenetes készülékek, mint a szobányi Ural–2 számítógép az 1960-as évekből… – nyugodtan állíthatjuk, az Országos Műszaki Múzeum 22 ezres gyűjteménye ­Európában egyedülálló. Mégis, a mai napig gyakorlatilag láthatatlan.

Az Ural-2

Az Ural–2

Fotók: Narancs

Az e heti nyomtatott lapszámban Hamvay Péter cikke részletesen bemutatja a múzeum már-már tragikomikus történetét a reformkortól egészen napjainkig, amikor a 170 milliárdos Liget Budapest projekt esélyt adhatott volna egy méltó kiállítótér létrehozására, de a múzeumnak megint nem volt szerencséje.

A világon mindenütt a technikai-tudományos múzeumok látogatottsága a legnagyobb, de mi ezt is jobban tudjuk, és kincseinket egy némi komforttal feljavított, alig látogatható, külvárosi raktárban tartjuk. Képeink ott készültek.

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

false

 

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?