Feliratok figyelmeztetnek magyar kórházakban, hogy ne készítsünk olyan fotót, ami sértheti az intézmény jó hírnevét

  • narancs.hu
  • 2019. december 30.

Lokál

Ha nincs fotó, nincs probléma.

Két kórházból is kapott fotókat a 444.hu szerkesztősége olyan figyelmeztető feliratokról, melyek a fotózás tilalmáról szóltak. Az egyik olvasói fotó a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházból, míg a másik a budapesti Nyírő Gyula Kórházból származik, mindkét képen ugyanaz a felirattal.

A feliraton a következő szövegrészlet is olvasható: „Az intézmény területén észlelt esetleges tárgyi hiányosságokat, annak mielőbbi kezelése érdekében elsődlegesen az intézmény vezetője részére kell jelezni. A betegellátás biztonságához fűződő közbizalom megőrzése érdekében, amennyiben a tárgyi feltételekről készített felvételek sértik az intézmény jó hírnevét, az intézmény megteszi a szükséges jogi lépéseket.”

A TASZ korábban sokat foglalkozott azzal, hogyan lehet a kórházakban olyan felvételeket készíteni, amik az alapvető etikai és adatvédelmi szabályokat nem sértik. Azzal erre való figyelmeztetéssel nincs is gond, azzal viszont - ahogy a TASZ is megfogalmazta - nem az a cél, hogy minél kevesebb fotó készüljön a málló vakolatról és a földön alvó anyákról, akkor a plakátokon a fényképfelvételek készítését ne megtiltsák, hanem tájékoztassák a betegeket és látogatókat, hogy ezt hogyan tudják szabályszerűen, az adatvédelmi szempontokat figyelembe véve megtenni.

Erre készítették el a lenti plakátot:

false

 

A 444.hu szerkesztőségének elküldött kórházi kiírások azonban sajnos nem ezt a nézőpontot támasztják alá, már nem adatvédelmi okokra hivatkozva tiltják a fotózást, hanem mert a tárgyi feltételekről készített felvételek sérthetik az intézmény jó hírnevét.

Leadképünk illusztráció.

Figyelmébe ajánljuk