Idén több városban elmarad a tűzijáték a házi kedvencek védelme érdekében

  • narancs.hu
  • 2019. december 30.

Lokál

Miskolc, Szentendre, Esztergom döntött: se tűzijáték, se petárda.

"Miskolcon az idén is tűzijáték nélkül köszöntjük az új évet. Ezzel is hozzájárulva, hogy négylábú kedvenceink ne rettegésben töltsék a szilvesztert. Arra kérek mindenkit, gondoljunk rájuk is az év utolsó nagy ünnepén!" -közölte Facebook-oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki hozzátette, a petárdára költött pénznek jobb helye is van.

Ahogy azt mi is megírtuk, petárdastopot kérnek szilveszterre az állatvédők a pirotechnikai eszközök erős hang- és fényhatásai miatt. Az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa, Seres Zoltán elmondta, hogy a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai az állatoknál "sokkos pánikot" okozhatnak.

Miskolc nem az egyetlen város, ahol ezt megfogadják, Szentendrén már néhány napja bejelentették, hogy idén elmarad a tűzijáték. "Tűzijáték nem lesz, és kérjük, a petárdázás is maradjon el! Figyeljünk házi kedvenceinkre, akiknek a szilveszteri hangoskodás nem buli."

Esztergomban ezt már novemberben közölték, Tatán pedig már tavaly sem volt tűzijáték, a vadludak védelme érdekében, írja az Index.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívta fel a figyelmet, hogy a félős házi kedvencek estében már a szilveszteri petárdázás előtt érdemes állatorvoshoz fordulni, aki nyugtatót írhat fel számukra. Emellett pedig célszerű ellenőrizni hogy a kutyába beültetett mikrochip regisztrációja is sikeresen megtörtént-e, így ha el is tűnik az állat, könnyebben megtalálható és beazonosítható.

Figyelmébe ajánljuk