Kulturális bomba pukkan a Bartók Béla úton

Lokál

A sokat látott budai úton elénk toppan Csontváry, a patikus, természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a fiatal művészeket, és a múltidéző séta közönsége egy váratlan díszvendéggel is gazdagodik.

Az Újbuda Kulturális Városközpont program célja, hogy a Bartók Béla út újra kulturális központtá váljon. Itt már a 20. század elején elkezdődött a pezsgés, ekkor települt ide a Műegyetem. Ennek hatására kávéházakat nyitottak a környéken, hogy az értelmiség számára vonzóvá tegyék. Nem sokkal később a történelem is végiglovagolt a Bartók Béla úton: itt vonult be Budapestre Horthy Miklós 1919-ben, és a Gellért Szállót rendezte be magának mint ideiglenes főhadiszállást. A környék fénykorának leáldozása annak köszönhető, hogy a Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér forgalmas közlekedési csomóponttá vált. Most azonban új galériák nyílnak, és a környékbeli kávéházak is bekapcsolódnak a kulturális életbe.

false

 

Fotó: Fortepan.hu

A Kulturális Városközpont és a Molnár C. Pál Múzeum történelmi sétája a B29 Galériától indul, és kis kerülővel a Szent Gellért téren ér véget. A vezetés kb. egy órán át tart, amely során a résztvevők mindenfélét megtudhatnak a Bartók Béla úton lévő épületekről, üzletekről, utcákról. Például a Csonka János Múzeumról, amelyet a feltaláló unokája üzemeltet, nem mindig van nyitva, de ezen a hétvégén szakvezetéssel megtekinthető, míg a környék legrégebbi gyógyszertárát, ahol még Csontváry Kosztka Tivadar volt a patikus, kívülről néztük meg. Interaktív sétaként hirdették a programot, ami annyiban igaz, hogy a résztvevők egymást és a csoportvezetőt túllicitálva osztják meg emlékeiket, tudásukat egy-egy állomásnál. Sokan emlékeztek például arra, amikor a Móricz Zsigmond körtéren még járt a HÉV.

A program csúcspontja egy műhelylátogatás, amely során munka közben lehet megszemlélni Újbuda fiatal művészeit, akik az önkormányzattól ingyenes használatra kaptak egy pincét a Lágymányosi utca 6. szám alatt. A látogatókat teljesen elvarázsolta a művészet közelsége és a közvetlen találkozás az alkotókkal, alig lehetett kitessékelni őket a műhelyből. A fiatal művészek munkáiból délután négykor nyílik kiállítás az Eleven Blokkban (Bartók Béla út 10–12.). Az épületet papírral borították be, amelyre bárki ráírhatja, hogy mit jelent neki a Bartók Béla út.

Köteles Erzsébet

Köteles Erzsébet

Fotó: A szerző felvétele

A sétának volt egy másik, nem tervezett csúcspontja is. A Hadik kávéház épülete előtt álltunk, amelynek tetején anno Csontváry műhelye volt, amikor odatoppant hozzánk egy kedves idős hölgy. Köteles Erzsébet olimpiai bajnok tornásznő (olimpiai részvételek: 1948, 1952 és 1956 – a szerk.) csatlakozott hozzánk egy pillanatra, hogy önmagával egészítse ki a séta programját. A hallgatóság örömére elmesélte olimpiai kalandjait, majd továbbállt. A hölgy egyébként 1998 óta Újbuda díszpolgára.

Vasárnap reggel tíztől délután négyig kétóránként indul ugyanez a séta, találkozó a B29 Galéria előtt (Bartók Béla út 29.), a részvétel ingyenes.

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.