Budapest100

Legyen ön is 100 éves!

  • L. T.
  • 2012. február 15.

Lokál

Lokálpatrióták, önkéntesek és lakóközösségek jelentkezését várják, hogy idén is együtt ünnepelhessük a százéves budapesti házakat.

Idén nemcsak az első ejtőernyősugrás, a Kalmopyrin, Ottlik Géza vagy Kádár János 100. évfordulójára emlékezhetünk, de egy rakás budapesti házéra is. A tavalyi siker után (erről cikkünket lásd itt) ismét az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ szervezi a százéves házak napját (Budapest100) a fővárosban, amire április 14–15-én kerül sor.

Az eddig felkutatott több mint kétszázötven, idén százéves épület között olyan „gyöngyszemeket” is találhatunk, mint a Kós Károly tervezte Városmajor utcai általános iskola, a Fiumei úti OTI-székház, vagy az egykori Luxus Áruháznak is helyet adó Vörösmarty tér 3. Az házak (bővülő) listáját a program honlapján olvashatják, a Budapest100-hoz pedig bárki csatlakozhat, a témára fogékony önkéntesek, intézmények és – a listán szereplő, avagy egyelőre még kimaradt – házak lakóközösségei is a honlapon keresztül.

Szolgálati közlemény a szervezőktől: „A bemutatkozás legegyszerűbb formája, hogy erre az áprilisi hétvégére tegyék lehetővé az épület bejárását. Emellett örülnénk, ha a lakók megajándékoznák születésnapos lakóházukat: közös munkával újrafestenék a korlátokat, vagy történne valami szokatlan: zene, alkalmi kórus szólna, filmeket vetítenének, főznének valamit az udvaron...”

Tavaly több mint ötven épület nyílt meg a közönség előtt, s a házakat majd’ húszezer érdeklődő kereste fel. Reméljük, hogy a nagy sikerre való „tekintet” még a tavalyinál is több százéves ház bejárását teszi lehetővé.

Figyelmébe ajánljuk