Ma éjféltől hőségriadót rendeltek el

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 19.

Lokál

Egészen keddig tart az év első hőhulláma.

Életbe lépett az országos tisztifőorvos által elrendelt hőségriasztás. Müller Cecília szombaton 0 órától kedd éjfélig rendelte el a másodfokú intézkedést.

Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közös közleményében kiemelte: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már korábban figyelmeztetett az idei első hőhullámra. Veszélyjelzésük szerint szombaton már az ország nagy részén 25 Celsius-fok felett alakul a középhőmérséklet. A tartós hőség miatt három megye – Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén – kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. Az előrejelzés szerint szombaton hajnalban általában 13-21 fok várható. Napközben 31-35 fokig melegszik a levegő.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az ország nagy részén az UV-B-sugárzás is nagyon erős lesz.

A Főpolgármesteri Hivatal azt közölte: Budapesten idén nyáron is felállítják az extrém hőség ellen árnyékot nyújtó hűsítő szigeteket, ezen felül a tavaly felállított 22 ivókút mellett további 12-vel bővítik az ivókutak számát.

 A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. is részt vesz a hőség elleni védekezésben. A társaság locsolóautói a hőségriasztás időszakában folyamatosan, kétszer tizenkétórás műszakban fogják locsolni a budapesti közúthálózatot.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk