Megint megfogták Szegeden az egyik lapátorrú tokot

  • narancs.hu
  • 2023. július 25.

Lokál

Most 21 kilós, 140 centiméter hosszú.

Atkári Richárd csongrádi sporthorgász a közelmúltban lapátorrú tokot fogott a szegedi Lencsés-horgásztavon – írja a Pecaverzum, valamint a 24.hu.

A horgász 20 milliméteres tigrismogyorós bojlival horgászott, és a hal az akasztás után olyan erővel húzott, hogy először el sem tudta képzelni, mit foghatott. Fél órán át küzdöttek egymással. Richárdnak egy barátja segített szákkal kiemelni a halat, az orránál fogva, a farka azonban így is kilógott a merítőhálóból. A zsákmányt szépen halmatracra fektették, a rátekeredett zsinórt levágták róla, közben vízzel locsolták, lemérték, a horgász fényképezkedett vele, aztán visszaengedték. 

A hal 21 kilós és 140 centiméter hosszú.

Ez a közös kép:

 
 
 

A Pecaverzum cikkében Richárd elmondja, tudja, hogy régen telepítettek a Lencsésbe ilyen tokot, de nem sűrűn fogják ki őket. Tavasszal fogtak egy 16 kilós példányt, tehát – mondja a horgász –kettő biztosan van ebben a tóban. 

Azt nem lehet tudni, melyikről, de a Lencsés egyik horogra akadt lapátorrú tokjáról 2019-ben már írt a Bors. A médiafigyelem nyilván a hal fizimiskájának köszönhető.

Akkor Farkas István és barátai döbbentek meg a ponty helyett akasztott nagy orrú hal láttán. A 11 kilóval mérlegelt tokot ők is visszaengedték a vízbe fotózás után. 

A lapátorrú tok Észak-Amerika leghosszabb folyójában, a Mississippiben őshonos. Az európai vizekbe telepítéssel került, és állítólag néhány példány már előfordult a Dunában és a Tiszában is. 

Tokfélék – sőregtokok, vágótokok, vizák, kecsegék – eredetileg mindkét folyóban éltek, feljártak a Fekete-tengerből, de a folyószabályozások és a Vaskapu zsilipje miatt az előbbi három faj eltűnt a magyar folyóvizekből, és már a kecsegét is védetté nyilvánították, olyan ritka.

Tavalyelőtt októberben, a vadászati világkiállítás záró aktusaként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kovács Zoltán, a rendezvény megvalósításáért felelős kormánybiztos és mások a Népfürdő utcai Duna-parton beleengedték a folyóba a rendezvényen akváriumban bemutatott vizákat és vágótokokat, valamint mintegy ezer tokhalat.

A nagy halakat kifogó és szépen visszaengedő horgászokról ez a cikkünk szól:

 

 

 

a fotó forrása a horgász Facebook-oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk