Megtartják a főváros legnépszerűbb helytörténeti rendezvénysorozatát, de nem mindenhol

  • L.T.
  • 2020. szeptember 18.

Lokál

Mutatjuk, milyen változások lesznek a hétvégi Budapest100 programjaiban

Tavasszal elhalasztották a Budapest100-at, de ezt követően további házak és közösségek jelezték, hogy csatlakozni szeretnének a fővárosi épületeket bejáró rendezvénysorozathoz, amit idén a tizedik alkalommal rendeznek meg. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a „kerek alkalomból” hatvan ház vesz részt az eseményen, de sajnos, a járványhelyzet miatt több programot módosítani kellett, néhányat pedig le is mondtak.

A szervezők közlése szerint a következő épületek nem nyitják meg kapuikat a rendezvény előtt: II., Bimbó út 63.; V., Honvéd utca 22-24.; VI., Weiner Leó utca 4;  XI., Bartók Béla út 36-38. „Csontváry-ház”, XI., Bartók Béla út 39.;  XIII., Tátra utca 5/c. Ugyancsak zárva lesz Budapest100 érdeklődői elől a Józsefvárosi Polgármesteri Hivatal (VIII., Baross utca 63-67), a Dózsa György úti „Népszálló” (XIII., Dózsa György út 152.).  A Nagy Fuvaros utcai zsinagóga (VIII., Nagy Fuvaros utca 4.) sem nyit ki, itt azonban az épületbejárást online megtartják.

Az egyéb programok a kövekezőképpen módosulnak: az OSA épülete (Goldberger-ház, V., Arany János utca 32.) nyitva tart, de a meghirdetett épületlátogatások elmaradnak, felvételről az OSA kiállítási terében megtekinthetők. A Katona József Színházban (V., Petőfi Sándor utca 6.) a fotókiállítás vasárnap csak 16:00-tól látogatható. A Pillangós-ház (VIII., Szűz utca 5-7.) nyitva lesz, de a kiállítás sajnos elmarad a holland grafikusművész tusrajzaiból. A XII., Vöröskő utca 9. alatt, szombaton 15.30-ra és 17.00 órára meghirdetett Wahorn Airport elmarad. Elmarad a XIV., Ilka utca 46. házbejárása is, de közösségi kertészkedés és a fényfestés  lesz. A XIX., Zalaegerszegi utca 29-hez kapcsolódó városismereti séta vasárnap nem lesz.

Egyéb információk a Budapest100 budapest100.hu honlapján érhetők el, amely folyamatosan frissül – elsősorban a fenti okok miatt. A szervezők bíznak benne, hogy nem lesznek további lemondások, és arra kérik a résztvevőket, hogy legyenek partnerek a biztonsági előírások betartásában, vagyis mindenki készüljön föl a lassabb tempóra, mivel várakozás, sorban állás is kialakulhat az épületek előtt vagy a folyosókon.

Borítókép: Budapest látkép, 1935; fotó: Fortepan/Erky-Nagy Tibor

Figyelmébe ajánljuk