Napelemes eladó házak Pest megyében - Érkezik az EU-s támogatás!

  • Fizetett tartalom
  • 2021. május 6.

Lokál

Az eladó házak Pest megyében a gazdasági válság hatására sem vesztettek értékükből. Az új építésű házak esetenként már napelem rendszerrel együtt kerülnek eladásra. Most azonban egy új lehetőség adódott. Családi ingatlanok esetében ugyanis Európai Uniós forrásokból 0%-os kamat mellett igényelhető hitel napelem rendszer telepítéséhez. Ez persze javarészt nem azok számára hasznos, akik eladásra kínálják ingatlanjukat az agglomerációban.

A kedvező feltételű hitel elsősorban a letelepülést és az otthonteremtést kívánja elősegíteni. A napelem támogatás azok számára lehet kifejezetten érdekes, akik nem tudtak részt venni a kormány otthonfelújítási programjában, vagy nem feleltek meg a szükséges feltételeknek. Ebben a cikkben arról írunk, hogy milyen feltételekkel igényelhető ez a hitel, valamint, hogy mennyit tud növelni egy napelem rendszer egy családi ingatlan értékén.

 

Napelem a családi házon – mennyit számít?

A magyar családi házakhoz kapcsolt napelemek száma 2015 óta több mint négyszeresére nőtt. A környezetvédelmi szempontokon kívül azonban egy napelem rendszer telepítése további előnyökkel is jár. Egy kisebb napelem, (ami körülbelül 30 négyzetméternyi helyet foglal el a tetőn) egy átlagos háztartás áramszükségletének felét fedezheti. Több napelem esetében akár a teljes áramfogyasztás is ráterhelhető, így az átlagos piaci áron forgalmazott napelemek körülbelül nyolc éven belül visszahozzák a beléjük fektetett összeget. Egy napelem rendszer, amely elég egy családi ház áramellátásához a beszereléssel együtt olyan 600-800 ezer forint költséggel jár. Így tehát azoknak éri meg a leginkább egy napelem rendszer beépítése, akik hosszabb távon gondolkoznak az ingatlan értékét tekintve és/vagy nem terveznek költözést a közeli jövőben.

Napelem hitel és feltételei

Az egy ideig felfüggesztett EU-s pályázat 2021 márciusától újra elérhető a budapesti és Pest megyei lakosok számára. A hitel 0%-os THM-el igényelhető, akár 20 éves futamidőre is és lakossági ingatlanok felújítására lehet igényelni. Ezen belül is energetikai felújításra és megújuló energiaforrás beépítésére. Ebbe tehát beletartozhat a napelem rendszerek telepítése, különböző szigetelési munkálatok, valamint a nyílászárók korszerűsítése is. A hitelt kizárólag természetes személy veheti fel és legkésőbb 2021. június 30-án kell beadni a hitelkérelmet. A hitel maximális mértékét 5 millió forintban határozták meg. Ez a lehetőség, mint ahogy korábban is említettük főleg azok számára ígéretes, akik nem tudtak részt venni a kormány otthonfelújítási programjában. Természetesen azok számára, akiknek elérhető az otthontámogatási program mindenképpen érdemes azt választaniuk. Ennek keretében ugyanis akár 50%-ban vissza nem térítendő támogatást is lehet kapni. Azoknak azonban, akiknek ez a lehetőség nem nyitott, ez a kamatmentes részletfizetési lehetőség is kedvező lehet.

Eladó házak Pest megyében – mennyit dob a ház értékén egy napelem rendszer?

Mint említettük a hitel elsősorban családok számára kedvező, azonban befektetési szempontból is érdemes lehet megfontolni. Az ingatlan árak alakulása nagyban függ a ház földrajzi helyzetétől, állapotától valamint attól is, hogy például a településen belül milyen van infrastruktúra van. Ettől függetlenül egy napelem rendszer mindig csak hozzátehet az értékéhez, viszont ugyebár nem mindegy, hogy mennyit. A napelem rendszerek értékét és ezáltal az ingatlan értékét is nagyban befolyásolja a napelemek teljesítőképessége. Ezt kilowattban mérik és minden kilowatt akár több százezer forinttal is növelheti ingatlanunk értékét.

Összességében tehát befektetési célzattal is megérheti napelem rendszert telepíteni, ha van egy eladó házunk Pest megyében.

Figyelmébe ajánljuk