Megszűnik a Virányosi Közösségi Ház, családsegítő központ kerül a helyére

Lokál

Hirtelen és lakossági tájékoztatás nélkül szüntette meg a Hegyvidéki Önkormányzat a helyiek közkedvelt kulturális intézményét. A virányosiak nyílt levélben tiltakoznak, valamint petíciót is indítottak, amit közel négyezren írtak alá. 

„A héten, tehát 2021. április 12-e körül kaptuk az információt, hogy a budapesti XII. kerületi Virányosi Közösségi Házat az önkormányzat fideszes vezetése (Pokorni Zoltán polgármester úrral az élen) május 14-i dátummal, rapid gyorsasággal, jogutód nélkül meg kívánja szüntetni” – írták hegyvidéki lakosok egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben. A közösségi ház 32 éve szolgálja a kerület lakóit kulturális programokkal, szakkörökkel, rendezvényekkel, táncházzal, baba-mama tornával, balettel, néptánccal, mozgásművészeti és kreatív estekkel, koncertekkel.

A döntés azért is furcsa a kerületi lakosok szerint, mert a közelmúltban számos felújítás történt a közösségi házban; kicserélték a parkettaburkolatot, új berendezéseket vásároltak. A levélben azt írták, az önkormányzat azzal érvelt a döntés mellett a kerületi újságban, hogy a közösségi ház programjai sok tekintetben hasonlóak voltak más hegyvidéki intézményekéihez, illetve nem volt megfelelően kihasznált. A kerületi lakosok nehezményezik, hogy a Virányosi Közösségi Ház megszüntetésével kapcsolatban elmaradt a tájékoztatás, közmeghallgatás. „Felháborító, megmagyarázhatatlan pénzkidobás, a kultúra semmibe vevése és sok-sok kérdés íratja velünk ezt az elkeseredett, névtelen levelet. 32 évig remek közösség színtér volt, most pedig nem tudjuk, mi lesz a helyén a jövőben” – fogalmaznak a levél írói.  

Nem kell sokáig nyomozni ahhoz, hogy megbizonyosodjunk a döntésről: a közösségi ház weboldalán az igazgató által jegyzett, nagy vörös keretes szöveg szól arról, hogy a Virányosi Közösségi Ház megszűnik. A hírt a Facebookon is közölték, ahol egyébként több, kifejezetten gyeremekeknek szóló, valamint kulturális programot is hirdettek, valamint beszámolókat is közöltek korábban. Pokorni Zoltán már meghozott polgármesteri határozata szerint a megszűnő közösségi ház közművelődési feladatait a MOM Kulturális Központ látja el a jövőben. (A közösségi ház megszűnéséről elsőként a Telex számolt be nem sokkal cikkünk megjelenése előtt.)

 
Fotó: viranyos.hu 

A helyi lakosok közül többen nem nézik jó szemmel a döntést. Az aHangon fut egy petíció annak érdekében, hogy a közösségi házat ne szüntessék meg, ezt eddig közel négyezren írták alá. Egy XII. kerületi ügyekkel foglalkozó internetes portálon pedig nyílt levelet intéztek a városrész vezetőihez, amit értesüléseink szerint közvetlenül Pokorni Zoltánnak is eljuttattak a tilatkozó helyiek, és a napokban a petíciót is átadták, amiről a Mérce tudósított

Egymástól tudták meg

Több kerületi lakossal is beszéltünk, akik szerint a Virányosi Közösségi Ház leginkább a gyerekprogramok miatt volt vonzó a környéken lakóknak, de a kisgyermekes anyukáknak is mintegy húsz éven át nyújtott sportolási, mozgási lehetőséget reggel és délután. Többek szerint ezek az órák voltak a legnépszerűbbek. De szerveztek ide előadásokat, különböző kézműves foglalkozásokat, fesztiválokat is. „A látogatók igényei szerint alakították ki a programokat” – mondta egy lapunknak nyilatkozó környékbeli lakó.

„Húsz éve vagyunk itt, de semmilyen párbeszéd nem volt a megszűnésről”

– tette hozzá egy forrásunk, aki szerint a környékbeliek közül sokan egymástól értesültek a megszűnésről. „Mire megtudtam, már meghozta a döntést az önkormányzat. Nagyon ledöbbentem” – mesélte más.  

„Időszerűvé vált az átszervezés”

„A Hegyvidéken példaértékű a lakosság bevonása a különböző fejlesztések előkészítési, tervezési folyamataiba.

Vannak azonban olyan döntések, amelyek meghozatalához olyan szigorú gazdasági és szakmai szempontokat kell figyelembe vennie az Önkormányzatnak, amelyek sajnos nem teszik lehetővé a lakossági bevonást.

A kerület kulturális intézményeinek átszervezése is ilyen terület. Az erről szóló előterjesztést a képviselőtestület tagjai természetesen megkapták, véleményezhették” – közölte a Hegyvidéki Önkormányzat sajtófőnöke a Narancs.hu érdeklődésére. Arató Zsolt szerint a járvány okozta válság és ennek nyomán a gazdasági visszaesés minden költségvetési intézményt szigorú tartalékos gazdálkodásra kényszerít, „ez alól a Hegyvidék sem kivétel”.

Hozzátette, a kerület az elmúlt években számos kulturális intézményt hozott létre vagy újított fel. „A Jókai Klub, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, a Barabás Villa, a Hegyvidéki Kulturális Szalon, a Hegyvidék Galéria, a Hegyvidéki Barkácsműhely, a MOMkult mind olyan intézmény, amely a kerület kulturális sokszínűségét és programkínálatát a jövőben is biztosítani tudja. Ehhez viszont szükséges a kevésbé korszerű, elavult intézmények bezárása. Erről az intézményi átszervezésről született döntés” – írta Arató Zsolt. Az önkormányzat előzetes hatékonysági elemzése alapján megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ, a tagintézményei és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés volt. „Így a járványhelyzet és az elmúlt évek tapasztalatai alapján is időszerűvé vált az átszervezés”, indokolta a megszűntetést a kerületi önkormányzat sajtófőnöke.

Másik „faluba” kell átmenni

Arató Zsolt megerősítette, hogy a Virányosi Közösségi Ház feladatát és programjait a MOM Kulturális Központ és annak tagintézményei veszik át. „Olyan mintha egy másik faluba kellene átmennem”– mondta erre vonatkozóan egy, a közösségi ház közelében élő kerületi lakos. Az utazás oda-vissza legalább fél-fél óra, arról nem beszélve, hogy a MOM környéke "leterhelt és nehezen megközelíthető". Más arra panaszkodott, rengeteg időbe telik parkolóhelyet találni a kulturális központ közelében, de teljesen eltérő a két hely hangulata is: a közösségi ház családiasabb volt, míg a MOM nem tudja ugyanezt nyújtani, és feltehetőleg a Virányoson lakó nyugdíjasok sem fognak leutazni a kulturális központig, hogy az ottani programokon részt vegyenek. (Virányos a XII. kerület északi részén, Zugliget és a szomszédos, II. kerületi Pasarét között terül el, a MOM Kulturális Központ a városrész egy másik pontján, a Gesztenyés-kert mellett, a Csörsz utcában található - a szerk.)

A kerület sajtófőnöke szerint az önkormányzat a kluboknak, mozgásos, táncos tanfolyamoknak alternatívát kínál, például a Lovasút Kulturális és Rendezvényközpontban, ami a közösségi ház közelében található. „Akinek tehát a közelség fontos szempont, ez jó megoldást jelenthet.” Egy lapunk által megszólaltatott lakos szerint a rendezvényközpontot „gyönyörűen megcsinálta” az önkormányzat, viszont úgy látja, nem tudja majd átvenni a Virányosi Közösségi Ház szerepét, hiszen egy helytörténeti múzeum, valamint egy üveges terem található benne, ahol koncerteket rendeznek. „Nem ugyanaz, mint amikor egyszerre három teremben megy a torna, a gyerekprogram és a kiállítás” – mondta összehasonlításképpen. 

Családsegítő központ létesülhet a helyén

A sajtófőnök szerint a Hegyvidéki Kulturális Szalon épülete is „kíváló otthona lesz a programoknak”, ahol több mint harminc közösségi klub, civil kör és további tanfolyam működik, és a még szabad idősávokban ezen a helyszínen is el tudnak helyezni programokat. Továbbá az önkormányzat nem csak kerületi támogatásból megvalósuló közművelődési programoknak szeretne helyet szorítani, ezért a piaci alapon szerveződő szolgáltatásoknak is segít, amennyiben igénylik, illetve az épület kis tornatermében továbbra is közösségi programok lesznek a MOM Kulturális Központ szervezésében.

„A korábban a Virányosi Közösségi Háznak otthont adó épületben terveink szerint önkormányzati intézmény, a Családsegítő Központ kerül elhelyezésre, ezzel kapcsolatban a képviselő-testület hoz majd döntést”

– írta Arató Zsolt. 

A Narancs.hu korábban is foglalkozott XII. kerületi ügyekkel. Az erről szóló cikkeket itt olvashatja:

 (Címlapképünkön: gyerekprogram a Virányosi Közösségi Házban. Forrás: Virányosi Közösségi Ház Facebook)

Figyelmébe ajánljuk