Napok óta habzik a Gerje-patak, csak sejtik, mitől

  • narancs.hu
  • 2023. április 12.

Lokál

„A kézi üzem miatt előfordulhat a határérték-túllépés a kibocsátási ponton”, de ez nem beismerés.

„Habfürdőzik a Gerje Ceglédbercelnél” – tették közzé a Ceglédi Civil Összefogás Facebook-oldalán április 8-án. – „Persze nem csak akkor van baj a vízminőséggel, ha épp úgy néz ki a kis patak, mint egy mosószergyár. Pilisnél, 500 méterrel a forrás után rendszeresen ömlik bele a fekália (elnézést a moderátoroktól, de ez a jó szó, nem tudok mást használni), Albertirsa lakossági szennyvize szintén óriási terhelést ad, aztán ki tudja, mit és honnan kap még a Gerje-Perje rendszer. A folyó nem lefolyó. Ebből a tönkretett kis patakból kellene egyszer újra élő vízfolyást csinálni”. 

A Telex helyszíni beszámolója szerint mintha habparti zajlana a patakban. 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt írta a lap kérdésére, hogy „a Gerje-patakot érintő habzással összefüggésben a vízügyi és vízvédelmi hatósági hatáskörrel rendelkező Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társszervek bevonásával a hétvége folyamán több helyszínen helyszíni vizsgálatokat és mintavételezést végzett. A habzással kapcsolatos események kivizsgálása jelenleg is folyamatban van”.

Ceglédbercel polgármestere, Török József azt mondta, a katasztrófavédelmisek szombaton vettek mintát a patakból. „Többféle szakmai vélemény is elhangzott, de egyelőre nem lehet biztonsággal megmondani, hogy mi okozta a habzást. Tény és való, hogy az albertirsai szennyvíztisztító évek óta problémákkal küszködik” – mondta a polgármester. Török József úgy tudja, hogy a tisztítóműben februárban elektromos tűz volt, meghibásodtak a légbefúvók, és így nagyobb mennyiségű tisztítatlan szennyvíz került a patakba.

A Telex forrásai szerint az albertirsai szennyvíztisztítóval hosszú ideje gondok vannak, a telep nincs felkészülve a veszélyes helyzetekre. Az ottani önkormányzat már szeretett volna létrehozni egy haváriatározót, de erre nem jutott pénz.

A telepet üzemeltető Daköv Kft. azt válaszolta a lap kérdésére, hogy február 23-án tényleg leégett a biológiai tisztításért felelős irányítástechnika, és azóta  „csak kézi üzemben” működik a telep.  A káresetet jelezték a hatóságnak, a hibát szerdáig elhárítják. A kft. azt is közölte, „a kézi üzem miatt előfordulhat a határérték-túllépés a kibocsátási ponton, de ez semmi esetben sem jelenti azt, hogy tisztítatlan szennyvizet engednénk a Gerje-patakba”. A cég megjelentetett egy közleményt is Albertirsa honlapján, amely arról szól, hogy a ceglédberceli habzáshoz nincs közük. Olyan műszaki eljárást nem alkalmaznak, amely havária esetén habzással járna a vízben. 

Egy civil környezetvédő szerint nem csak az albertirsai teleppel lehettek problémák, hanem a pilisivel is. A 20-30 éve megépített tisztítóművek kicsik, előfordul, hogy névleges kapacitásuk másfélszeresének megfelelő szennyvíz folyik be hozzájuk, így ami ilyenkor történik, az nem havária, inkább rendszerhiba – miközben évekre tönkreteszik a patak élővilágát. 

A Telex írása szerint a habzástól nem messze, a Gerjéből is táplálkozó halastavaknál a horgászok nyugodtan pecáztak hétfőn is. 

Frissítés: a lappal szerdán délelőtt az Országos Vízügyi Főigazgatóság azt közölte, a minták alapján valószínűsítik, a szennyvízcsatorna-hálózaton keresztül került a Gerje vizébe mosószer-alapanyag, ez egyszeri szennyezés volt. Hal vagy más élőlény  pusztulását nem észlelték. A hab magától, természetes úton el fog tűnni, de az érintett területet tovább figyelik.

 A leadkép forrása a Ceglédi Civil Összefogás oldala

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk