Nagyvárosi komposztálás

Nem rohad, korhad

Lokál

A komposztálás körül még mindig sok a tévhit, pedig e természetes hulladékgazdálkodási módszer se nem macerás, se nem költséges. Már a városokban is egyre több lehetőség adódik rá.

Fejenként átlagosan 387 kiló szemetet termeltünk 2019-ben Magyarországon az Euro­stat adatai szerint, ennek a harmada, sőt akár a fele is komposztálható lehetne. A városi háztartásokban keletkező konyhai hulladék – amennyiben nincs külön szerveshulladék-gyűjtés – jellemzően a kommunális szemétben végzi, pedig itt is érdemes lenne a konyhai szerves hulladékot komposztálni. „Ezzel fenntartjuk a természet körforgását és értékes tápanyag-utánpótláshoz jutunk, amit a növényeink táplálására használhatunk. A hulladékcsökkentés mellett előnye, hogy javítja a föld szerkezetét, így nincs szükség műtrágyára” – hívja fel a figyelmet Visnyovszki András kertészmérnök.

Tévhit, hogy a komposztálás drága, idő- és munkaigényes, miként az is, hogy büdös, fertőző, és vonzza a kártevőket, rágcsálókat. A komposztálás ugyanis nem rothadás, hanem korhadás. Csak akkor válik problémássá a komposzt kezelése, akkor lesz kellemetlen a szaga, állaga, ha nem odavaló anyag is belekerül. Nem komposztálhatók a szervetlen és nem biológiailag lebomló anyagok (műanyag, üveg, fém), a kezelt fa, a bevont vagy fényes nyomtatott papírok, a beteg és fertőzött növények. A sütőolajat sem szabad a komposztra önteni, azt külön kell kezelni és leadni a kijelölt helyeken. Nem kerülhet bele hús, tejtermék és semmilyen készételmaradék, mert ezek gyakran adalékokat tartalmaznak, illetve fertőzésveszélyesek. De még a citrusféléket is az egyéb hulladékok közé kell dobni, mert azok vegyszerrel kezeltek. A gyomnak, gaznak sem a komposztban van a helye.

 
Kukacok öröme
Fotó: Bényi Ágoston

Ellenben komposztálhatók a különféle zöldségek, gyümölcsök, a tojáshéj, a kávézacc, a teafilter tartalma, az elhervadt, vágott virág, az elszáradt (egészséges) cserepes növények. A kerti hulladékok közül az elnyílt virágok, lehullott gyümölcsök és zöldségek, ágak, gallyak, lombok, a fűnyesedék. Kisebb mennyiségben, aprítva még a kezeletlen fa is, a tiszta papír és karton is. A komposztálást nem kell beindítani, milliónyi mikroorganizmus indul meg magától, csak annyi a dolgunk, hogy természetes talajra helyezzük az erre szolgáló keretet vagy nyitott aljú ládát, így a felhalmozott szerves hulladékban könnyen megjelennek a giliszták, a rovarok vagy a gombák.

Számos vidéki önkormányzat támogatja a komposztálást azzal, hogy a szükséges keretet, edényzetet biztosítják, de a fővárosban is vannak erre irányuló kezdeményezések. A VIII. kerület tavaly komposztláda-pályázatot hirdetett a helyiek számára, hogy a lakóközösségek közösen komposztálhassanak. A józsefvárosi önkormányzat lapunk kérdésére elmondta, hogy bár alapvetően sikeresnek ítélik a kezdeményezést, a pályázati lehetőséget a lejárat után is folytatják, meghosszabbítják ez év végéig, mert remélik, hogy még többen fognak jelentkezni. Mint mondják, a járványhelyzet miatt az érdeklődés visszafogottabb a vártnál. A pályázatra egymillió forintos keretösszeg áll rendelkezésre, eddig 11 érvényes pályázattal nyertek a lakók komposztládát. A II. kerület 2007 óta biztosít komposztálóedényeket és segédeszközöket a lakóknak, eddig közel 1800 családi ház, 600 társasház és 60 intézmény vett részt a programjukban. Budapesten tizennyolc kerület támogatja a lakossági komposztálást eszközökkel és valamilyen alapképzéssel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Farkas farkasnak embere

Évszázadok alatt sokat fejlődtek a történetmesélés eszközei, a korábban tűz mellett elmesélt legendákat mára a live-ozás váltotta fel, a westernfilmek pedig valahol a kettő között helyezkednek el.

Ember embernek

A Piroska és a farkasnak van egy olyan változata, amelyben a gonosz farkas hozzá sem tud nyúlni kiszemelt, fiatal áldozatához, mert megégeti a kislány aranykámzsája.

Mert ez műanyag

Előfordul, hogy néhány tárgy megpillantása egy egész, rég eltemetett emléksort hoz elő. Pontosan ezzel ajándékoz meg minket e kiállítás, amely sokkal többet is ad, mint amennyit a címe ígér. Gyermekkori álmainkat hozza közelebb.

Közös pillanataink

  • Erdei Krisztina

A világ sosem volt túl biztonságos hely, ám napjainkban annyi krízishelyzet adódik, hogy a művészet is a gondozás, a gondoskodás fogalma és gyakorlata felé fordult.

Mantrafelhő

A kötet verseit olvasva mintha egy buborékba kerülnénk. De nem abba a fajtába, amely távol tartja a külvilágot, éppen ellenkezőleg. A gömb homorú fala időnként torzítja a kinti látványt, máskor élesebbé teszi a részleteket, aki pedig kívülről pillant ránk, minket láthat torzabbnak akár.

Egy emlékmű emlékei

  • Antoni Rita

Budapest Főváros Önkormányzata 2020 tavaszán indította el a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete című projektjét, amely 2023 tavaszán egy emlékmű átadásával zárul majd az I. kerületben.

Szeretetcsomag

„Van egy fennköltlelkű magyar asszony fenn a Várban, aki minden nap igyekszik egy könnyet letörölni, aki minden hétköznapot is a szeretet ünnepévé igyekszik varázsolni.” Sipőcz Jenő fővárosi polgármester hálálkodott e szavakkal Horthy Miklós nejének, miután a kormányzóné 2500 ún. szeretetcsomagot ajánlott föl az árvák javára.

Letéve

Szakápolási központokban ápolnák a jövőben azokat az idős, állandó orvosi felügyeletre nem szoruló, ám az önálló életvitelre már csak segítséggel képes embereket, akikről eddig jobb híján a kórházak gondoskodtak.

„Hogy visszataláljunk”

Három most futó színdarabban is középkorú, életközepi problémákkal szembenéző nőalakot formál meg, róluk beszélgettünk az egy ideje már szabadúszóként dolgozó színésznővel.

„Az utolsó pillanat”

Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.