Nívós nemzetközi szervezet tiltakozik az ellen, hogy Budapesten delfinárium épüljön

  • B. Papp Máté
  • 2019. január 24.

Lokál

Petíciót indítottak, amit egyenesen a magyar agrárminiszternek címeztek. Attól tartanak, hogy a delfinek importjának tilalmát feloldja a kormány. Az aláírók levélben fejezhetik ki a véleményüket.

A delfinek öntudatos állatok, szociálisan és érzelmileg fejlettek, nagy területre van szükségük. Miért gondolja még mindig valaki azt, hogy tartályokba lehet zárni őket mások szórakoztatása végett?olvasható a Born Free Foundation (továbbiakban: BF) weboldalán.

A szervezet aggodalommal értesült arról, hogy a Tropicarium Budapest pont erre készül. Továbbá a BF felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan a tengeri állatokkal tarkított akváriumot üzemeltető társaságnak még nem voltak a delfinek behozatalára vonatkozó törekvései, de a médiában tett erre utalásokat. „Létfontosságú megakadályozni, hogy ezek a tervek valóssággá váljanak!” – szögezték le.

A szervezet továbbá felkereste Nagy István agrárminisztert annak érdekében, hogy a tárcavezető megakadályozza az akvárium létrejöttét és a fenntartsa a delfinek behozatali tilalmát. A BF arra kéri a polgárokat, csatlakozzanak az akcióhoz, írjanak egy levelet a weboldalon keresztül a miniszternek, amelyben kifejezhetik aggodalmukat.

false

 

Fotó: @bornfreefoundation/Instagram

Tényleg vannak ilyen tervek

Még tavaly novemberben jelent meg egy PR-interjú az Indexen, a Tropicarium tulajdonosával. Farkasdi Thomas, ebben tényleg azt állította, hogy a „cápás sikerein felbuzdulva, szeretné egy még nagyobb álmát megvalósítani.”

„Évek óta együttműködünk Európa legnagyobb és legismertebb delfináriumával, sőt még az amerikai Sea World-el is kapcsolatban állok. Az a célunk, hogy egy európai színvonalú delfinárium épülhessen fel Budapesten. Meggyőződésem, hogy van egy betöltendő űr, szórakoztató, színvonalas attrakciókból hiány van Magyarországon. Hatalmas igény mutatkozik rá a hazai és a külföldi látogatóink részéről” – fogalmazott.

A tulajdonos számíthatott rá, hogy az ötletének megvalósítása nem lesz problémamentes, legalábbis, ami a társadalmi elutasítottságot illeti, éppen ezért erre is kitért az interjúban:
„Az emberek egy része tiltakozik a delfinek bemutatása ellen. Egy fontos tényt figyelmen kívül hagynak: ezek az állatok már fogságban születnek, éppen ezért nem is lehetne őket szabadon engedni, hiszen hiányzik belőlük a vadászösztön, így rövid idő alatt elpusztulnának”- nyilatkozta, majd hozzátette, Európában tilos behozni vadon befogott delfint, ezért egy állandó, 272 egyedet számláló állomány él itt, terveik szerint ezen állatok utódait fogadnák be.

„Úgy gondolom, hogy Közép-Európában egyedülálló turisztikai látványosság lesz a budapesti delfinárium. Magyarországhoz legközelebb Nürnbergbe van ilyen, 750 kilométerre innen” – nyilatkozta akkor.

Ahova tartoznak

1966-ban Virginia McKenna és Bill Travers forgattak egy természetfilmet (Born Free), ami Joy és George Adamson történetét mesélte el: a természetvédők megmentettek egy Elsa névre keresztelt kisoroszlánt, aki később sikeresen visszatért a vadonba.

Virginai és Bill több filmen is dolgoztak együtt, többek között hozzájuk köthető az 1968-ben forgatott An elephant called Slowly (Az elefánt, aki Lassúnak hívtak – a szerk.), amely egy Pole Pole ('polepole' jelentése szuahéli nyelven azt jelenti, hogy lassú - a szerk.) névre hallgató bébielefánt történetét dolgozza fel. Az állatot a forgatás után a kenyai kormány a Londoni Állatkertnek adományozta.

Virginia és Bill mindent megtett azért, hogy ezt megakadályozza, de nem jártak sikerrel. 1983-ban meglátogatták őt az állatkertben, aki felismerte és megpróbálta elérni őket. A találkozás során kiderül, hogy az állat nagyon rossz állapotban van. A két szakember egy kampányt indított azért, hogy jobb életet biztosítsanak neki, viszont Pole Pole még abban az évben, 16 évesen elpusztult. Annak érdekében, hogy a halála ne legyen hiábavaló Virginia, Bill és a legnagyobb fiúk elindították 1984-ben a Zoo Check névre hallgató alapítványukat, amelyből lett a későbbi Born Free Foundation.

A szervezet központja az Egyesült Királyság északi részén, Horshamben található, de van irodája Kenyában, Etiópiában és a Dél-afrikai Köztársaságban, továbbá képviseltetve van Sri Lankában és Ausztráliában is. Adományokból tartja el magát, 2017-ben 4,3 millió font, mintegy 1,5 milliárd forint bevételük volt. Jelenleg 20 országban dolgoznak Amerikától kezdve Európán át, egészen Ázsiáig. A BF célja, annak biztosítása, hogy a vadon és fogságban élő állatokat együttérzéssel és tisztelettel kezeljék, valamint hogy a megfelelő igényeik mentén élhessenek.

A Born Free Foundation komolyan veheti a budapesti delfinárium ügyét, hiszen többek között olyan kampányok mellett sorakoztatja fel, amelyek arra irányulnak, hogy visszaszorítsák az egzotikus háziállatokkal, valamint az elefánt és orrszarvú agyarral való kereskedelmet, az oroszlán és tigris farmok létesítését, a trófeákért való vadászatot, valamint a vadállatok bevonásával zajló cirkuszi mutatványokat.

Figyelmébe ajánljuk