Nyíregyházának 15 napon belül 1,2 milliárd forintot kell fizetnie a régiós közlekedési cégnek

Lokál

Kemény a Debreceni Ítélőtábla!

A nyírségi megyeszékhely önkormányzata a közlekedésiközszolgáltatási szerződés ellenére nem fizetett ki 1,19 milliárdforintot a regionális közlekedési cégnek, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.-nek. Minderről a szabolcsihir.hu számolt be.

A tudósítás szerint jogerősen 1,19 milliárd forint megfizetésére kötelezte a Debreceni Ítélőtábla csütörtöki ítéletében a nyíregyházi önkormányzatot. Ezt az összeget a felperes Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉKK) részére kell kifizetni, mert a nyírségi megyeszékhely a közszolgáltatási szerződésben foglaltak ellenére ennyi ellentételezést nem fizetett meg a cégnek a helyi autóbusz-közlekedés üzemeltetése után.

A pénzt – mondja ki a november 22-i határozat – 15 napon belül meg kell fizetni.

A táblabíróság csak annyiban változtatta meg a Nyíregyházi Törvényszék augusztusi ítéletét, hogy az első fokon megállapított perköltség összegét 15,7 millió forintra emelte. Vagyis a 2 millió forintos másodfokú költséggel együtt az önkormányzatnak 17,7 millió forintot is meg kell fizetnie perköltségként a felperes közlekedési társaságnak.

Az ÉKK és a Nyíregyháza közötti elszámolási jogvita több évre nyúlik vissza.

Az ügy lényege, hogy a közlekedési társaság szerint a város több évre vonatkozóan nem fizette meg a közszolgáltatási szerződés alapján járó összeget. A 2017-ben még 800 millió forintos követelésről szóló pert Seszták Miklós miniszter közbenjárásra felfüggesztették, majd ahogy a szabolcsihir.hu idén áprilisban megírta, az eljárást az ÉKK újraindította. Viszont ekkor már 1,19 milliárd forintot – a 2012 és 2016 közötti ki nem egyenlített számlák összegét – kérték számon az önkormányzaton.

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk