Országszerte több mint 100 Aldi üzletnél lesz leadható a használt étolaj

  • narancs.hu
  • 2021. december 13.

Lokál

A kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, és a kihelyezett tárolókba dobni. Az elszállításról és az újrahasznosításról gondoskodnak.

Bővíti együttműködését az Aldi Magyarország a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.-vel, országszerte az áruházlánc több mint 100 üzleténél teszik lehetővé a használt étolaj visszagyűjtését.

A két vállalat közleményében felidézte, hogy 2020 decemberében kezdték meg az együttműködést, amely során az áruházlánc 11 üzleténél helyeztek el a használt sütőzsiradék leadására alkalmas konténereket. A vásárlók körében népszerű lett a leadási lehetőség, már a telepítés utáni hetekben folyamatosan nőtt a leadott mennyiség, egyes üzleteknél naponta háromszor is megteltek a gyűjtők. Az Aldi és a Biofilter így havonta több tonna használt étolaj környezetbe jutását akadályozta meg.

Az egyéves tesztidőszak tapasztalatai alapján az Aldi úgy döntött, hogy országszerte valamennyi olyan üzleténél lehetővé teszi a használt étolaj leadását, ahol lehetőség van a tárolók elhelyezésére. A telepítés után az áruházlánc 152 üzletéből több mint 100 áruháznál lesz leadható műanyag palackban a sütőolaj. Decemberben 20 áruháznál telepítik a gyűjtőket, a többi üzletnél pedig a következő hónapokban helyezik ki a bejárathoz közeli, frekventált helyeken.

A tájékoztatás szerint a használt sütőolaj gyűjtése és leadása egyszerű, a kihűlt étkezési olajat elég egy műanyag palackba visszatölteni, majd az áruházaknál kihelyezett tárolókba dobni; az elszállításról és az újrahasznosításról az országos begyűjtőhálózattal rendelkező Biofilter Zrt. gondoskodik.

A használt étolaj visszagyűjtése még nem olyan elterjed itthon. Vannak kijelölt gyűjtőpontok, például több Mol kútnál is le lehet azokat adni.

(MTI)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk