Platáncsere a Nagymező utcában

  • CD
  • 2015. február 25.

Lokál

Több mint tíz platánfát vágtak ki ma a Nagymező utcában. A Főkert szerint nem volt más választás, betegek voltak, helyükre palánták kerülnek.

Platánfákat vágtak ki ma délelőtt a Nagymező utcában. Még mielőtt bárki a szívéhez kapna, nem egy újabb út- vagy burkolatfelújítás, esetleg mélygarázsépítés miatti zöldterület-rombolásról van szó, hanem „szükségszerű intézkedésről”.

A Nagymező utcában több balesetveszélyes platán is áll – illetve, már csak állt –, ezek cseréje történik – tudtuk meg a Főkert Nonprofit Zrt. szóvivőjétől. A beteg, balesetveszélyes fák helyére a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően új palántákat ültettek.

false

 

Fotó: Narancs

A szükségszerű fakivágásokról Erdélyi Krisztina, a Főkert kommunikációs és ügyfélszolgálati csoportvezetője elmondta, hogy a beteg fák megfigyelése több éve tartott, különböző szakértőket kértek fel a megvizsgálásukra, hogy – amennyiben nincs más megoldás – a kivágásuk jogszerű és indokolt legyen. A szemrevételezésen túl műszeres favizsgálatokat végeztek, amik alátámasztották hogy a többségében kiszáradt, elkorhadt platánokat el kell távolítani az utcáról, mivel balesetveszélyesnek ítélték azokat. A Főkert a gyors munkavégzés érdekében mihamarabb el akarta végezni a facserét is.

false

Tíz platánt és két csonkot vágtak ki, a pótlásukra 12 platánpalántát ültetnek a Nagymező utcában; nem akartak üres helyet hagyni, mivel látképi és környezetügyi szempontból is kiemelt fasorról van szó.

Figyelmébe ajánljuk