Regelizz úgy, mint egy király, és koccints pezsgővel! Vasárnap Buborék Brunch Budafokon

  • Fizetett tartalom
  • 2021. szeptember 16.

Lokál

Pezsgés és zsizsgés Budafokon: a júniusban sikerrel debütált Buborék Brunch őszi felvonása: nyárbúcsúztató koccintás pázsit, zene és gourmet reggelik kíséretében.

 

Ha van jól csengő szó manapság a gasztronómiában, a buborékok és a brunch biztosan közéjük tartozik. A korábbi bezárások okozta csiki-csuki után különösen felértékelődött a nyári összejövetelek jelentősége. Az első alkalommal június végén megrendezett Buborék Brunch azonnal megtalálta a maga közönségét: sokan a délutáni zárásig maradtak. Sokan a pázsiton "piknikeztek", mások játszottak, sakkoztak, lazultak, és a Törley Múzeumra is több turnusnyi látogató kíváncsi volt.

A helyszín Dél-Buda, a házigazda a nagy múltú Törley Pezsgőpincészet. Érdemes úgy érkezni, hogy szabadon szállhassanak a poharakban a buborékok – vagy nagyon szépen megköszönni a józan sofőrnek a fuvart, például olyan nem hétköznapi reggelikkel, mint a füstölt libamáj savanyított szilvával és fűszeres szilvakrémmel, bundás kaláccsal. Az elkövető a BBQ szcénában is jól ismert KicsiZso, a budai reggeliző tulajdonosa – és a Buborék Brunch ötletgazdája.

Olyan ízbomba tételekkel is kísérhetjük a pezsgőket, mint a Venison Gusto szarvas bresaolája szarvasgombás bivalymozzarellával és 5 éves, érlelt balzsamecetkrémmel, kovászos bagettben.

Aki a brunch-ot klasszikusan képzeli, választhatja az I. kerületi Zërgë vagy a Bartók Béla úti Wömbät angol reggelijét a kötelező elemekkel, mint a szalonna, babsaláta, tökéletes tojás és esetükben a kovászos kenyér.

A pastrami ritka kincs a hazai vendéglátásban. Aki a legendás New York-i marhaszendvicsre vágyna, az V. kerületi brunch-hely, a Mokka Cuka hazai átiratát kóstolhatja, Benedict-tojással kísérve.

A szintén belvárosi Gentry Coffee&Brunch két igen cifra étellel is készül, kolbász nélkül márpedig nem brunch a brunch, ezért tőlük a saját töltésű csirkekolbászt ajánljuk popcornkrémmel, marinált hagymával, sós citrommal és kovászos kenyérrel.

Nincs ma már menő brunch avokádó nélkül. A mindig trendi reggelikínálattal váró Szimply és Horizont most is olyan nemzetközi kedvencekkel várnak, mint a fekete színű waffle, amely nem a sütőben felejtett gofrit jelenti, hanem aktív szénnel készülő, látványos ételeket. Avokádó fronton pedig avo bagellel készülnek, igen puccos módon: marinált-dehidratált tojással, rózsaborsos-lime-os pink aiolival és szezonális salátával az avokádókrémen.

Ha már klasszikusok: ahány ház, annyit bundás kenyér, de vajon hogyan készíti Buda egyik törzshelye, a pasaréti Alessio? Megtudják a Buborék Brunch-olók.

A vendégek minden étel mellé egy pohár pezsgőt kapnak, a fogásokhoz illő pezsgőajánlatokkal: a Francois, Törley, Hungária pezsgők mellett lesz champagne is, valamint további pezsgőválaszték a Buborék Bárban.

A Facebook-esemény itt elérhető.

KicsiZso Reggeliző Kávézó

  • Füstölt libamáj savanyított szilvával és fűszeres szilvakrémmel, bundás kaláccsal
  • Eggs ekler: égetett tészta tépett ázsiai kacsával, tökéletes tojás, pezsgős hollandimártás
  • Sajttorta, bazsalikomos gyümölcs salsa, ropogós grillázs

Mokka Cukka

  • Füstölt lazacos-avokádós Eggs Benedict
  • Fűszeres pastramis Eggs Benedict
  • Pink füstölt kacsamell Eggs Benedict

Gentry Coffee&Brunch

  • Marinált zöldségek, paradicsomvíz, rákolaj, köményes ropogós, pisztrángkaviár
  • Sajat töltésű csirkekolbász, popcornkrém, marinált hagyma, sós citrom, kovászos kenyér

Szimply / Horizont

  • Avo bagel: marinált-dehidratált tojás avokádókrémes bagelen, rózsaborsos-lime-os pink aiolival, szezonális salátával
  • Black waffle: fekete belga gofri friss gyümölcsökkel, eper chutney-val, ropogós mogyoróvajjal, magokkal

Zërgë / Wömbät

  • Tintahaltintás fekete bagel korianderes rákcevichével
  • Angol reggeli: szalonna, babsaláta, tökéletes tojás, kovászos kenyér

Alessio

  • Steak English muffinban, tökéletes tojás, hollandi mártás
  • Klasszikus bundás kenyér, orosz tejföl, sajt

Venison Gusto

  • Pikáns paprikás vízibivalyszalámi, napon szárított paradicsom marmelade kajszibarackkal, szezámolajon pirított dió, római saláta, kovászos bagett
  • Szarvas bresaola, szarvasgombás bivalymozzarella, 5 éves, érlelt balzsamecetkrém, kovászos bagett

Az italokért felel:

  • Buborék Bár
  • Törley Pezsgőmanufaktúra
  • Hungária Pezsgő
  • One Packet Coffee
  • Kappu Specialty Coffee
  • Activé FiberShake
  • Szentkirályi Ásványvíz

A II. Buborék Brunch 1882 forintos belépőjegyára tartalmazza:

  • Egy Törley pezsgőspohár
  • Belépőt a Törley Látógatóközpontba
  • Vezetett pincesétát (3 időpontban a rendezvény ideje alatt)

Jegyek ITT megvásárolhatók!

Helyszín: Törley Pezsgőmanufaktúra (Budapest XXII. kerület, Anna utca 5-7.)

Dátum: 2021. 09. 19. 9:00-15:00

Rossz idő esetén: az épület árkádjai esővédettek, emiatt ne maradjatok otthon!

Neked ajánljuk

Vörösben

Bohumil Hrabal novelláit Balassa Eszter, a társulattal sokat dolgozó dramaturg az Európa Kiadónál nemrégiben újra megjelent Véres történetek és legendák című gyűjteményes kötet alapján dolgozta át. Vörös a zokni, a nyakkendő, de még a hajszalag is – véres drámára jöttünk –, mégsem sorolható a horror műfajába Soós Attila rendezése. Fekete humorban gazdag sztorik elevenednek meg, groteszk stílusban feltárva a kisemberek mindennapos küzdelmeit.

Magánügyek, közügyek

A félhomályos színpadon egy női alak ül az íróasztalnál, mögötte vörös fényben füst gomolyog. Létezik egy színházi mondás: ahol egy előadásban füstgép vagy stroboszkóp jelenik meg, ott véget ér a minőség. Ám ez az előadás egy holokauszthoz kapcsolódó történetet mond el, a felszálló füstnek így óhatatlanul pluszjelentése is van.

Szintén zenész

  • - turcsányi -

Nyilván nincs új a nap alatt, mindenesetre a síkhülye gyerekrabló történetét láttuk már kétszer, s éppenséggel olvashattuk is volna, ha Evan Hunter (a számos álnéven alkotó Salvatore Albert Lombinót Ed McBainként ismerjük jobban) 1959-ben publikált regénye megjelenik magyarul, de nem jelent meg, noha a szerző távolról sem alulreprezentált alakja a magyar könyvkiadásnak, beleértve a komcsit is).

Patchwork művészportrékból

A Fuga leghátsó, ámde igen nagy méretű termében látható a művész 2012 óta futó sorozatának (Ember Embernek Embere) majdnem teljes összegzése. A magángyűjtőktől is visszakölcsönzött alkotásokkal együtt a kiállításon 34 mű szerepel – sajátos, „bogis” művészportrék a nemzetközi művészszcéna volt és jelenlegi nagyjairól. S bár G. Horváth mindenekelőtt festő, a művészi Pantheonjában szerepet kapnak szobrászok, fotósok, konceptuális alkotók és performerek is.

Delejező monstrum

Egy magyar regény, amelyben alig van valami magyar. Bartók Imre legújabb – nem is könnyű összeszámolni, hányadik – könyvének főszereplője a harmincas évei elején járó francia Damien Lazard, aki két év alatt szinte a semmiből robban be a nemzetközi profi sakkvilág szűk elitjébe, üstökösszerű felemelkedése már a világbajnok kihívóját sejteti.

Szenes Zoltán volt vezérkari főnök: A NATO-nak át kell vennie a drónvédelemmel kapcsolatos ukrán tapasztalatokat

A NATO alapvetően jól reagált az orosz csali drónok lengyelországi berepülésére, de az eset rávilágít arra, hogy a szövetség még nem készült fel a dróntámadásokra. A NATO-t politikai széttagoltsága is hátrányba hozza az orosz hibrid hadviselés elleni védekezésben – erről is beszélt nekünk a védelmi szövetség déli parancsnokság volt logisztikai főnöke.

„Előbb lövetem le magam, mint hogy letérdeljek”

Az elmúlt fél évben háromszor is országos hír lett Szolnok ellenzéki – MSZP-s – polgármesterének fellépéséből, egy tömegverekedés után például Pintér Sándor belügyminisztertől kért rendőröket a közbiztonság javításáért. Fideszes elődje örökségéről, Szolnok helyzetéről és a nagypolitikáról kérdeztük a 43 éves városvezetőt.