Rekordszámú kanyarós esetet jelentettek Európában

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 21.

Lokál

2018 első félévében már majdnem kétszer annyit regisztráltak, mint tavaly egész évben.

Már több mint 41 ezer gyermek és felnőtt fertőződött meg kanyaróval az idei év első félévében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában, közölte a szervezet. A hat hónap alatt regisztrált esetek száma így már majdnem eléri a tavalyi év kétszeresét, ami egyébként is rekordnak számított. A 2010 és 2017 között regisztrált fertőzések száma tavaly volt a legmagasabb, de még az is kevesebb volt, mint 24 ezer. 2016-ban ez a szám csupán 5273 volt, a vizsgált periódusban ez a legalacsonyabbnak számít. A havi országjelentések szerint idén eddig 37-en haltak meg a kanyaró miatt.

"Az elmúlt évtized legalacsonyabb esetszámához képest (2016) drámai növekedést tapasztalhatunk a fertőzések számában" - mondta el Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója, majd hozzátette, minden országtól azonnali beavatkozást várnak a betegség további terjedésének megakadályozása érdekében.

A régió hét országában (Franciaország, Grúzia, Görögország, Olaszország, Oroszország, Szerbia és Ukrajna) több mint ezer esetet jelentettek a gyerekek és a felnőttek körében, mind közül Ukrajna áll a legrosszabbul, ahol több mint 23 ezer fertőzést regisztráltak, ami a régióban talált összes eset több mint fele. Ezekben az országokban a kanyaróval összefüggő halálesetek száma is magas, Szerbiában például 14, ami a legmagasabb szám.

A kanyaró rendkívüli módon fertőző és gyorsan terjed az érzékeny csoportokban, ezért a járvány elkerülése érdekében védőoltásokra van szükség, a gyerekek és kamaszok körében ugyanúgy, mint azoknál a felnőtteknél, akiket korábban nem oltottak be.

"Megállíthatjuk ezt a halálos kórt, de csak úgy, ha mindenki kiveszi a részét a folyamatból" - mondta Jakab Zsuzsanna és hozzátette, védőoltást kell adni a gyerekeknek, a szülőknek, az egész lakosságnak és figyelmeztetni kell másokat, hogy a védőoltás életet menthet.

Az oltásellenségről írt cikkünket itt olvashatják.

Kivezetnék a rosszat - Oltásellenesség

Az oltások több mint két évszázados karrierje és sikere sem győz meg mindenkit arról, hogy szükséges alkalmazni a korábban rengeteg áldozatot szedő járványos betegségek elleni vakcinákat. A kortárs paramedicina, például a homeopátia felől érkező szkeptikusok érvei és indulatai sok forrásból táplálkoznak és egyre népszerűbbek.

Neked ajánljuk