Szombathelynek feladták a leckét a vaddisznók

  • narancs.hu
  • 2023. május 31.

Lokál

Egy képviselő videóra vette a legelésző kondát a Bartók Béla körúton, az uszodánál.

Eddig 2,4 millió forintba került a szombathelyi önkormányzatnak a város belterületén felbukkanó vaddisznók lelövetése, idén pedig 4,1 millió forintot tettek félre erre a célra – írja a nyugat.hu.

Erre a munkára azért van szükség, mert a vadak az utóbbi időben egyre gyakrabban jelennek meg a városban. A nyugat.hu számon tartja, hogy egy éve a Csónakázótónál, idén áprilisban a Nárai úton láttak a helyiek vaddisznót, majd az oladi Gyöngyvirág utcában három példányt. Előfordult már az is, hogy eg autó előtt egy egész csapat robogott át.

„Értek én mindent, hogy elvettük tőlük az erdőket, de azért kissé túlzásnak – és veszélyesnek – tartom a nem kis létszámú vaddisznó családot a Bartók Béla körúton az uszodánál” – írta néhány napja a Facebookon Czeglédy Csaba városi képviselő, és videót is megosztott a találkozásról.

A nyugat.hu szerint az önkormányzat által megbízott vadász eddig két alkalommal összesen 15 belterületen élő vaddisznót lőtt le, de úgy becsüli, Szombathelyt továbbra is több mint 30 vaddisznó tekinti az élőhelyének, ezért a város a május-júniusi időszakra további 8 példány lelövésére köt vele megállapodást.

Az intézkedés ez alapján nehézkesnek tűnhet, de az önkormányzatnak a laphoz eljuttatott állásfoglalásából kiderül, a probléma kezelésére „sajnos a törvényi szabályozás nem ad hatáskört sem az önkormányzatnak, sem a közterület-felügyeletnek. Így bár egyre sűrűbben jelennek meg a városban a vaddisznók, nincsen joga az önkormányzatnak közvetlenül intézkedni. Ezért az önkormányzat vezetése megbízott több egyeztetést követően egy hivatásos vadászt, hogy a rendőrségi engedélyeket minden esetben beszerezve kilője ezeket a vaddisznókat. Sajnos, mivel senki nem tett semmit, az önkormányzat az adott jogi környezetben csak ezt tudta megtenni.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk