Nem tartották be a higiéniás szabályokat a budaörsi rendelőben, fertőzés miatt került kórházba több beteg

  • narancs.hu
  • 2020. január 3.

Lokál

Szürkehályog-műtét után jelentkeztek szövődmények a betegeknél, többen kórházba kerültek.

Kórházi ellátásra szorult 12 beteg, miután szürkehályog-műtétet végeztek rajtuk a budaörsi szakrendelő egynapos sebészeti részlegén – szúrta ki az intézmény honlapján az erről szóló közleményt a hvg.hu.

A közlemény szerint azoknál a betegeknél jelentkeztek szövődmények (a szem váladékozása és fájdalom), akiket december 12-én műtöttek a szakrendelő II-es műtőjében. Aznap összesen 22 páciensen végeztek ott szürkehályog-műtétet, és bár a másnapi szakorvosi kontrollon valamennyi beteg panaszmentes volt, harmadnapra jelentkeztek náluk a panaszok.

A betegeket a Szent János Kórházban látták el, tizenkét beteget újraoperáltak, négyüket tartósan hospitalizálni kellett.

Az intézmény a történtekről értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NNK) is, a következő heti műtéteket automatikusan törölték, majd kiderítették, hogy a szövődmények valószínű oka, hogy a műtétek során

nem tartották be maradéktalanul a személyi higiénés előírásokat, különösen a kézhigiénés protokollt.

Hogy ki hibázhatott, azt a további laboratóriumi vizsgálatok után derül majd ki, de a hatóság a fertőtlenítések végrehajtásán túl kötelezte az intézményt a személyi higiénés szabályok szigorítására és betartásuk fokozott ellenőrzésére is.

A Budaörsi Egészségügyi Központ elnézést kér a gyógyulást kereső betegektől, és mindent megtesz a teljes felépülésükért. Az intézményben a műtéti tevékenység 2020. januárban folytatódhat.

Kórházi fertőzések: „Egyértelműen romló tendenciával kell szembesülnünk"

Utánajártunk, mi van a kórházi fertőzések 2018-as adatai mögött. „Kórházi fertőzés a világon mindenütt van, és az sem magyar sajátosság, hogy a húgyúti fertőzések száma ilyen magas - mondta lapunknak Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Magánszféraprojekt-vezetője. - A kérdés az, hogy tudnak-e tenni ellene az intézmények. Magyarországon úgy tűnik, nem."

Figyelmébe ajánljuk