Védett fákat vághattak ki állami erdőben, ráadásul engedély nélkül

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 11.

Lokál

A WWF Magyarország szerint 100 éves erdőrészletet pusztítottak el illegálisan.

Tiszaugnál egy védett, állami tulajdonú erdőterületen illegális tarvágás történt augusztusban – állítja a WWF Magyarország. A szervezet szerint nem ez az első eset a területen, januárban ugyanis már történt hasonló – amiért meg is bírságolták a munkálatokért felelős vállalkozót. A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal nem vitte túlzásba a büntetést, csupán 187 500 forintot szabott ki, miközben egyetlen kivágott fekete nyár piaci értéke ennél jóval magasabb.

A WWF szerint a januári bírságolás, úgy tűnik, nem rettentette el a vállalkozót, hiszen most augusztusban olyan területen vágott ki fákat, ahol a környezetvédelmi engedély szerint ez tilos volt. A szervezet továbbá azt állítja, hogy nemcsak idős fák, hanem védett növények és állatok is elpusztulhattak a favágás során.

"Láthatóan sem a környezetvédelmi engedély előírásai, sem a minimális összegű bírság nem képes megakadályozni a természetkárosítást. Természeti kincseink elherdálása azonban olyan, mintha Munkácsy-képeket árusítanánk ki anyagárban, tüzelőnek" – mondta Kajner Péter, a WWF Magyarország Tisza programjának szakértője.

(via hvg.hu)

Figyelmébe ajánljuk