Csodás pofonnak szalad neki az Uber Londonban

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2017. szept. 27., 15:09
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az Uber akár maradhatott volna is a brit fővárosban, ha nem sértődött kamaszként viselkedik.

Richard Morgan brit sci-fi író magyarul egyelőre kiadatlan 2004-es Market Forces című regényében a kockázati tőkebefektető cégeknek fest izgalmas jövőt. Egyrészt azzal, hogy a regény 2049-es jelenjében teljesen legális befektetési termékként festi le a különböző rezsimek és polgárháborúk finanszírozását. (Ha bárkinek a United Fruit Company vagy az ITT ugrik be a múltból, nem téved nagyot.) Másrészt pedig azzal, hogy a versenytárgyalások eszközévé is a Mad Max-filmeket idézően felfegyverzett és páncélozott autókat teszi.

A regénynek közeli rokona a Frederik Pohl és Cyril M. Kornbluth által művelt kapitalizmuskritikus science fiction irodalom, ami önmagában érdekes, de most nem ezért vettem elő. A Market Forces színhelyén, Londonban ugyanis épp csata zajlik, ami autókról, kapitalizmusról és az ütközetben bevethető nem konvencionális fegyverekről szól. Igen, az Uberről lesz szó.

false

Londoni taxisok tüntetnek az Uber ellen, 2014. június 11-én.

Fotó: David Holt, Flickr

A most kirobbant ügy négy hónapja kezdődött, amikor a Transport for London, a brit főváros közlekedési központja csak négy hónapra hosszabbította meg az Uber London Limited taxisengedélyét. Ezzel egy időben jelezték a minicabeket – ebbe a kategóriába tartozik minden, ami nem londoni fekete (ma már színes) taxi – üzemeltető társaságnak, hogy a licenc rendes, öt évre történő meghosszabbításához négy ponton kell változtatni a társaságnak. A kifogásolt területek a következők voltak: a súlyos bűncselekmények jelentése a hatóságok felé, a sofőrök egészségügyi alkalmassági vizsgálatának megváltoztatása és az erkölcsi bizonyítványnak megfelelő papír beszerzési gyakorlatának javítása. A negyedik kérés pedig arra vonatkozott, hogy a Greyball nevű, a szabályozó hatóságok ellenőreit az Uber rendszeréből kiszűrő rendszert ugyan ne használják Londonban.

A fentiek nagy része papírmunka, adminisztráció, illetve olyan követelmények teljesítése, amelyekkel valószínűleg még a szolgáltatás legvadabb rajongói sem tudnak vitába szállni. Szó sincs például arról a TfL igényei között, hogy az Uber úgy viselkedjen, mint egy hagyományos munkaadó. Az Uber a kiszabott négy hónap alatt nem változtatott semmin, most pedig, hogy a TfL bejelentette, hogy megvonja a személyszállítási licencet a cégtől, beleállt a konfliktusba.

Az ügy önmagában nem lenne érdekes, az Uber maréknyi hasonló harcon van túl. Néhány városból ki is tiltották, köztük Budapestről is. Izgalmassá, és a Morgan-könyvet felidézővé az teszi a mostani csörtét, hogy a cég hagyományos megközelítése nem feltétlenül fog működni Londonban. Már körbejárta a sajtót a hír, hogy több százezer aláírást gyűjtött össze az Uber engedélyének meghosszabbítását kérő petíció. A cég legendásan jó a felhasználói bázisának megmozdításában és a tömeg politikai fegyverré kovácsolásában. A Transport for London azonban nem egy hagyományos demokratikus intézmény, London pedig nem egy hagyományos város. Amíg Sadiq Khan, a város polgármestere elégedett a közlekedési hatósággal, addig azt senki más nem állíthatja le. Khan pedig ugyanazt kérte az Ubertől, amit a TfL.

Az Uber tehát nincs jó helyzetben. Még próbálkozik azzal, hogy technológiai innovációval szembeni lépésnek tüntesse fel a TfL tettét. Ám ezzel óvatosan kell bánnia, mert az appot és az azon keresztül nyújtott szolgáltatásokat az Uber holland leányvállalata, az Uber BV nyújtja. A licencéért küzdő londoni társaság pedig egy nagyon egyszerű, nagyon hagyományos taxis cég. Innen szép nyerni.

(A londoni helyzetről a Reconnections blog írt kimerítő elemzést, és érdemes hozzáolvasni Naked Capitalism tavaly decemberi cikkét arról, hogy egyáltalán fenntartható-e az Uber üzleti modellje.)

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2017. szept. 27., 15:09
kommentek
1
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Uber
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
  1. 1
    Pasinszki
    2017. szeptember 28., csütörtök 09:32
    Hát, az a kép nagyon Fortepanos, és miért mennek a taxiak szembe a forgalommal, miért szerelték át a kormányokat bal oldalra?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Szedlák Ádám

Másvalaki Problémája

Szedlák Ádám
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk