Emberek százaira hozott frászt az Amazon mesterséges intelligenciája

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. márc. 08., 18:12
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Évtizedek horrorfilmjei kondicionálták arra az embereket, hogy legalábbis aggódjanak, ha nyugtalanító kacajokat hallanak az amúgy üres lakásban.

“As I was going up the stair
I met a man who wasn’t there!
He wasn’t there again today,
Oh how I wish he’d go away!”

Évtizedek horrorfilmjei kondicionálták arra az embereket, hogy legalábbis aggódjanak, ha nyugtalanító kacajokat hallanak az amúgy üres lakásban. Ott lehet a késes fickó a Sikolyból, egy gonosz bohóc, bármi. Jobb nem is tudni. Szerencsére a valóságban ritkán szólalnak meg véletlenszerű hangok a semmiből. Azaz eddig ritkán szólaltak meg, mert most az Amazon hangvezérelt asszisztenseinek furcsa hibája emberek százaira hozta rá a frászt.

A történet nem túl bonyolult: az elmúlt pár napban az Alexa-rendszerre épített eszközök időnként ijesztő nevetésben törtek ki. A kütyük tulajdonosai a lábon kihordott szívroham után a Twitteren és a Facebookon kezdtek panaszkodni, az asszisztenseket gyártó Amazon így tudta meg, hogy valami nincs rendben. Azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mi is okozta a hibát.

A nevetést szándékosan is ki lehet váltani az asszisztensekből az „Alexa laugh” paranccsal. A cég ezt változtatja meg a hosszabb „Alexa, can you laugh?” parancsra. Az Amazon szerint így kisebb lesz az esélye annak, hogy egy hangsort véletlenül kacagást kérő parancsnak hallanak az asszisztensek. Megváltozik a válasz is. A jövőben előbb egymondatnyi szövegben megerősíti, hogy tud nevetni, csak utána jön az ijesztő kacaj. A megoldási kísérlet azt sugallja, hogy a készülékek valami hangot érthettek félre. A panaszkodók egy része viszont egyedül volt otthon, amikor rájuk nevetett az alexás eszközük.

Ha kérik, nem figyel

Az Amazon asszisztenséről a közelmúltban kiderült, hogy lehet arra utasítani, hogy ne figyeljen. A cég a Superbowl szünetében leadott reklámjába kódolt bele egy olyan, az emberi fül számára nem hallható parancsot, amely megakadályozta az asszisztenseket abban, hogy felébredjenek a nevükre. Így ki lehetett mondani a termék nevét a reklámban anélkül, hogy felébresztik az összes egységet.

Azt viszont már független kutatásokból tudjuk, hogy ellenséges mintákkal meg lehet zavarni a felismerő rendszereket. Elég egy réteg, előre kiszámolt, az emberi érzékelés számára nem is feltűnő zajt beiktatni ahhoz, hogy a képfelismerő által addig pandának látott állatból hirtelen gibbon legyen a mesterséges intelligencia számára. Ugyanez működik a hangfelismerés esetében is. Egy jó ötlet és pár vicces kedvű hekker kell csak, hogy újra a frászt hozza az emberekre az Alexa.

Másvalaki Problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki Problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

szerző
Szedlák Ádám
publikálva
2018. márc. 08., 18:12
kommentek
3
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 3
  msh
  2018. március 23., péntek 08:51
  Nem tudom, hogy az Alexa sikerét irigyelték-e meg és teljesen friss a fejlesztés vagy sem, de a másik két platform is nevet, igaz, meg kell rá kérni. "OK Google, please laugh" és "Hey Siri, please laugh" a két varázsmondat. A Google valamilyen konzervnevetést ad elő, a Siri pedig maga kacag, csilingelő hangján.
 2. 2
  tiszapolgári
  2018. március 09., péntek 09:07
  Én ezt a nevetést nem tartom ijesztőnek. Vannak standuposok és bohózatszerzők, akik még örülnének is neki.
 3. 1
  Cyrano
  2018. március 09., péntek 08:07
  Amerikában. Bezzeg itthon már Németh Szilárd kacajától sem rezzenünk össze.
  Nem tudnak ezek az amcsik semmit! :XD

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Szedlák Ádám

Másvalaki Problémája

Szedlák Ádám
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk