Eljött ez is: már összedolgoznak az ember legjobb robot barátai
roomba.jpg

Eljött ez is: már összedolgoznak az ember legjobb robot barátai

Most még minket szolgálnak ki.

A Terminátor, sőt, ha őszinték vagyunk magunkkal, akkor Frankenstein óta fel-felbukkan az emberben a félelem, hogy a teremtményei ellene fordulnak. Ez egyelőre nem következett be, bár az minden irodában dolgozó fejében megfordult már, hogy a nyomtatók szenvedélyesen gyűlölik emberi munkatársaikat. (És az érzés kölcsönös.)

Addig is, amíg a várunk a Skynetre, érdemes megnézni a világ első, emberi felhasználásra tervezett kollaboratív robotpárosát. A két gépet a robotporszívók fejlesztésében élen járó amerikai Roomba dobta piacra. Az egyik masina, az iRobot Roomba s9+ egy porszívó, a másik a Braava Jet m6 pedig egy felmosásra tervezett robot. A két gép közös trükkje pedig az, hogy meg tudják beszélni egymás között, hogy mikor végeztek a munkával.

Ahogy a porszívó végzett a takarítással, szól a felmosónak, hogy most már ő jön. A két gép használatát az teszi még kényelmesebbé, hogy a porszívóhoz jár egy bázisállomás-kiegészítő is, ami harminc töltetnyi koszt tud magába fogadni. Így a robotok tulajdonosának nem kell minden takarítás után kiürítenie a portartályt.

false

 

Fotó: Chris Bartle

A robotok funkciókínálata sztenderdnek mondható, jelentősen nem változott abban a tíz évben, amióta ezek a termékek a piacon vannak. Minden generációval egyre okosabban térképezik fel a teret, amibe behelyezték őket. Míg kezdetben faltól-falig járták be a szobát, a falnak csattanva 30-45 fokot elfordulva folytatva a takarítást, a mostani típusok már térképet készítenek a szobáról. Ez utóbbi fejlesztés teszi lehetővé azt is, hogy a porszívót oda lehet küldeni egy-egy porosabb részre, nem kell megvárni, míg a véletlennek engedelmeskedve megtalálja a koszt.

Ugyan gazdag emberek játékszerének tűnhet is egy ilyen porszívó, nem szabad elfelejteni, hogy a legnagyobb példányszámban gyártott lakossági felhasználású robottal van dolgunk. Nem a Sony robotkutyája a tipikus, az embert kiszolgáló gép, pláne nem a konferenciákon fel-feltűnő Sophia nevű ember formájú android. A porszívó az.

Aazonban még mindig nagyon drága a technológia. A felmosó 700 euróba, a porszívó bázisállomásostul 1500 euróba kerül. A nagytakarítást pedig elegánsan az emberre hagyják.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk