A Netflix, az HBO Go, a Disney és társaik hozzák divatba ismét a kalózkodást?
5167079968_fdea197ff6_b.jpg

A Netflix, az HBO Go, a Disney és társaik hozzák divatba ismét a kalózkodást?

Ha tervezték, hogy megnézik a Netflixen az összes Jóbarátok részt, ám eddig nem ejtették meg, most majd bajban lesznek. Hamarosan eltűnik a kilencvenes évek ikonikus sorozata a szolgáltatásból. És ez nem jó jel.

Könnyet persze nem ejtünk. Végül is egy olyan sorozatról van szó, amiben egy raklap, nehezen körbeírható munkahellyel rendelkező ember óriási albérletekben lakik New York egy megfizethetetlenül drága kerületében. Mi ez, ha nem az élet elviselhetetlen könnyűsége.

A sorozatot ma egészen nehéz fintorgás nélkül meg- és végignézni. Higgyék el, tudom, miről beszélek, megpróbáltam! (Szerkesztői megjegyzés: miközben blogunk szerzőjének igazat adunk abban, hogy ma már nem könnyű végignézni a sorozatot, akadnak bőven olyanok, akik a mai napig rajonganak a Jóbarátokért, és nekik fájni fog az alábbi bejelentés. Arról, hogy miért, itt írtunk.)

Miért ragaszkodunk ennyire a Jóbarátokhoz?

A tévéipar óriási változásokon ment át az elmúlt években, de ez a 90-es évekbeli sitcom még mindig tarol. Közel 15 éve befejeződött, de a Jóbarátok még mindig minden idők egyik legismertebb és legnépszerűbb sorozata. Fináléjának nézettsége tévétörténelmet írt, de ez nem jelenti azt, hogy lekerült a műsorról - itthon például jelenleg is két adón peregnek Chandler és barátainak kalandjai.

A változást Randall Stephenson jelentette be, aki az AT&T amerikai telkócég vezetője. Ezek szerint  a Jóbarátokat, a Vészhelyzetet vagy más, a WarnerMedia tulajdonába tartozó sorozatot a jövőben csakis a cég rövidesen induló streaming-szolgáltatásában lehet majd megnézni. A hír alapvetően az Egyesült Államokra vonatkozik, de ne legyenek illúzióink, mi is el fogjuk szenvedni a következményeit.

Kényelmetlen ellentmondással kell együtt élnie mindenkinek, aki digitális tartalomszolgáltatásra fizet elő. Eddig egy-két szolgáltatótól (pl. Netfix, HBO Go) megkaphattuk a legtöbb sorozatot. Amelyek ezeknél nem voltak elérhetők, azt különböző trükkökkel (pl. VPN-kapcsolat) megvásárolt nyugati csomagok részeként lehetett megnézni. Vagy persze ott volt a korlátos, de legális szolgáltatásokkal versenyző feketepiac.

false

Amennyiben hiszünk abban, hogy a piac láthatatlan keze előbb-utóbb elrendezi a dolgokat úgy, hogy az a legjobb legyen a vásárlónak, akkor nincs semmi gond. Ám más a helyzet, ha párszor rákeresett már a japán punkra vagy a később befutott együttesek korai albumaira a Spotify-on, akkor biztosan érte már csalódás.

Magyarán a szolgáltatók a kicsit is rétegműfajok rajongóit nem szolgálják ki.

Ezt azért jó észben tartani, mert az összes tartalomipari megacég saját streaming szolgáltatás indítását tervezgeti - s azt már láttuk, hogy a Disney esetében ez mit jelent: fékevesztett terjeszkedést.

A közeli jövőben a tartalomért fizető ügyfeleknek nem lesz könnyű dolgok: ha meg akarnak nézni egy sorozatot, előbb fel kell kutatniuk, éppen melyik szolgáltatónál érhető el - ahogy ezt a Jóbarátok esete jól illusztrálja. Magyarán egyre több csomagra kell majd előfizetni, ami nem lesz olcsó mulatság: ugyan a streaming szolgáltatók egyenként nem kérnek túl sok pénzt, de ha már 3-4-re akarunk előfizetni, akkor bizony könnyedén felkúszik a végösszeg 10 ezer felé havonta. És akkor még ott van a netelőfizetés díja, netalán tán még a kábeltévé-szolgáltatónk sem ereszt, hiszen hűségszerződést kötöttünk, így nem tudunk lemondani a hagyományos csatornákról sem.

Nézzünk egy példát. Tegyük fel, hogy szeretjük a jövőben játszódó disztópiás sorozatokat. A szolgálólány meséje a Hulun megy, az Ember a fellegvárban az Amazonon futott, és így tovább. Érdekes lesz figyelni, ahogy ismét fellendül a kalózkodás. Mert az emberek nem szeretnek előfizetésekkel és digitális rezsiszámlákkal bíbelődni.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?