Terminátor helyett a távirányítós vackoktól kell félni
29884792680_b266f7da0c_b.jpg

Terminátor helyett a távirányítós vackoktól kell félni

A drónok olcsóvá, nagyon jóvá és könnyen elérhetővé váltak az elmúlt években. Fegyvert szerelni rájuk sem sokkal bonyolultabb.

A következő dolgok valamelyike történt Venezuelában. Maduro elnök beszédet tartott egy katonai parádén. A beszéd alatt valami felrobbant, amely a kormány közleménye szerint hét katona halálát okozta. Az izraeli közszolgálati média helyszíni tudósítója, venezuelai tűzoltókra hivatkozva azt jelentette, hogy egy közeli házban történt gázrobbanás. A Maduro-kormány szóvivője szerint két darab, robbanóanyaggal felszerelt drónt lőttek le mesterlövészek mielőtt a repülő eszközök közel juthattak volna az elnökhöz. Az eseményről készült videofelvétel, de csak annyit látni, hogy a robbanás hangja után az épp ünnepelt Nemzeti Gárda szabályos alakzatban pánikol be.

A fenti videofelvételen aggodalmas arcot vágó Nicolás Maduro elnök rögtön Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt vádolta meg a merénylettel. Kolumbia természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a drónos támadáshoz. A kormány hagyományos szövetségesei egyelőre nem ítélték el a támadást. Jobban zavarja őket a hiperinfláció, a víz- és áramkimaradások, az élelmiszerhiány. A Reuters tudósításában felbukkan még egy ismeretlen National Movement of Soldiers in T-shirts, azaz Pólós Katonák Nemzeti Mozgalma nevű csoport is, akik a közösségi médiában vállalták magukra a támadást. A lehetséges elkövetőknél, az önmerényleten való töprengésnél érdekesebb a választott fegyver. A drónok olcsóvá, nagyon jóvá és könnyen elérhetővé váltak az elmúlt években. Amíg roncsokat nem látunk, addig nehéz tippelgetni, de több kereskedelmi forgalomba kerülő dróntípust is használhattak a merénylethez. Elképzelhető, hogy egy kamera hordozására épített drón fényképezőgépét cserélték le robbanószerre. De lehet fegyvert építeni a nagy sebességű drónversenyekre tervezett, erős motorral felszerelt gépekből is. Egy gyorsan mozgó eszközt ráadásul nehezebb elhárítani.

Tíz éve a fenti okoskodás még csak egy sci-fiben ment volna el. Két éve Warren Ellis Normal című kisregényében már azoknak a jövőkutatóknak, előrejelzési szakértőknek, katonai tanácsadóknak a gondozására hoztak létre intézetet, akik túl nagy adagban kapták meg a jövőt. Akiknek annyira bejöttek a jóslataik, hogy a szemük előtt változott gyilkos technológiává, amiről spekuláltak. Mi is ebben a jövőben élünk.Egy vita zajlik arról, hogy a már most is automata rendszerek által segített harci drónoknak mennyi autonómiát szabad engedni. Legalább ennyire fontos azonban végiggondolni, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből, távolról vezetett okosautókból hogyan lehet fegyvert eszkábálni.

Másvalaki problémája – kövesse a Magyar Narancs technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogját!

Másvalaki problémája – Magyar Narancs

Nem látod, pedig ott van, és téged is érint. A Magyar Narancs új, technológiai-társadalmi kérdésekkel foglalkozó blogja.

 

Figyelmébe ajánljuk