2020-ban felkérték Bereményi Gézát egy Petőfi-sorozat megalkotására, aztán dobták

  • narancs.hu
  • 2024. március 25.

Mikrofilm

Nyáry Krisztián mesélt a rövid, de annál jobb emlékű közös munkáról.

FotóNyáry Krisztián Facebookon osztotta meg, hogy négy éve Bereményi Gézát felkérték egy Petőfi Sándor életét feldolgozó sorozat elkészítésére, de a projektből végül nem lett semmi. Bereményi nem csak az írója, hanem rendezője is lehetett volna az alkotásnak.

 
 
 

Az író elmondása szerint Bereményi felkérte őt társszerzőnek, és egy hónapot kaptak rá, hogy összehozzanak egy szinopszist. A rövid határidőt a megbízók azzal indokolták, hogy 2023-ra, a Petőfi emlékévre már kész sorozatot akarnak. Bár nem részletezte a pontos megbízót, állami hivatalról beszélt Nyáry.

„Nekem csodás emlék ez az augusztusi közös munka, és a hozzá kapcsolódó nagy beszélgetéseink Gézával. De már írás közben éreztem, hogy ebből nem biztos, hogy film lesz a végén. Mondtam is Gézának, hogy akárhogy szabjuk-varrjuk, ez a történet nem tud másról szólni, mint a szabadságról” – írta Nyáry. 

A szinopszist időben leadták, de hónapokkal később közölték velük válaszként, mégsem lesz sorozat, úgyhogy a szinopszist bárki által letölthetővé tették.

Külön érdekesség, hogy a poszt alatt Kolozsi László író is megjegyzést fűzött a történethez. Elmondása szerint ő is együtt dolgozott Nyáryval, méghozzá egy március 15-éről szóló nagyjátékfilmen, aminek „Az a nagy nap” volt a munkacíme. „Rákay projektjének, ami két hónappal később jött ki, a munkacíme »Az a nap volt«” – írja Kolozsi.

Rákay Philip filmje végül Most vagy soha! címmel került mozikba, soha egyetlen magyar film sem kapott ennyi pénzt, és amúgy írtunk róla kritikát is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk