A kereskedő Rimbaud és a delfin szeme - 12 európai művészfilm nézhető az online filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2023. december 5.

Mikrofilm

Az ArteKino fesztivál keretében egész decemberben ingyen látahatók fiatal európai rendezők alkotásai.

A Creative Europe – MEDIA támogatásával 2016-ban indult az ArteKino fesztivál, amely idén már a nyolcadik alkalomnál jár. Az online filmes seregszemle lényege, hogy felhívja a figyelmet a fiatal európai alkotók arthouse (a művészfilmek egyik típusa) filmjeire. Az idei válogatásba számos, fesztiválokon is sikerrel szereplő film került be a kontinens különböző országaiból.

Három, a Locarnói Filmfesztiválon bemutatott film is nézhető: a Sister, What Grows Where Land Is Sick a norvég Franciska Eliassen alkotása. Egy kisvárosban élő lányról, Eiráról szól, aki idősebb nővére, Vera árnyékában él, míg nem elkezdi elolvasni testvére naplóját, és egy teljesen új világ nyílik meg előtte. Németországból érkezik Sabrina Sarabi No One’s With the Calves című romantikus drámája, amely egy Isten háta mögötti farmon játszódik. Öt ház, egy buszmegálló és rengeteg tehén – ilyen körülmények között él boldogtalan kapcsolatban Christin és Jan, mígnem egy idős, energikus gépész érkezése mindent felborít. A svájci Caterina Mona Semret című alkotása egy zürichi kórházban dolgozó eritreai édesanyáról szól, aki tinédzser lánya biztatására elkezdi feltárni múltja titkait.

Augustina Bessa-Luís az egyik legjelenbtősebb portugál írónak számít, magyarul mégsem jelent meg tőle eddig semmi. Az ő, The Sibyl című regényét adaptálta vászonra Eduardo Brito, amely egy fiatal író és nénikéje féltékenységtől és hódolattól sem mentes kapcsolatát mutatja be. Ugyancsak egy művész áll a lengyel All Our Fears középpontjában: Daniel vidéken, katolikus neveltetésben nőtt fel. Amikor egy queer lány öngyilkos lesz, mégis kénytelen síkra szállni a toleranciáért, miközben igyekszik szülőfaluja közösségét is egyesíteni. Ciprusról érkezik Yianna Americanou alkotása, a .Dog. Főszereplője, Dimitris a felnőttkor határán táncol – mikor csodált apját szabadon engedik a börtönből, kénytelen szembesülni édesapja valódi természetével.

A spanyol Adrien Silvestre filmje, a My Emptiness and I egy transz nő útját követi nyomon, aki azért küzd, hogy végre önmaga lehessen. A fesztivál egyik legérdekesebbnek ígérkező filmje a francia Splendid Hotel, Pedro Aguilera idei alkotása: főszereplője a költészettel rég felhagyó Arthur Rimbaud, aki immár kereskedőként igyekszik helytállni, és ezer puskát próbál eladni II. Menelik etióp császárnak. A görög Alethea Avramis Sundays című filmje egy Egyesült Államokban szolgáló görög ortodox papról szól, aki otthagyja az egyházat, hogy szembenézzen múltjával. Bettine Blümner Vamos a la Playa című filmje három fiatal németet követ nyomon; Kubába utaznak hogy felkutassák egyikük öccsét. Az utazás azonban végül ettől is nagyobb meglepetéseket tartogat számukra.

A bolgár Dragomir Sholev Fishbone címú filmje egy partravetett, haldokló delfin körül forog: 10 történetet mutat be azokról az emberekről, akik az állat szemébe nézve szembesültek saját sorsukkal, problémáikkal és szerencsétlenségükkel. Egy fiatal színésznő viszontagságairól szól Paula Knüplig és Marina Prados német filmje, a Ladybitch: ebben Ela megkapja álmai szerepét, ám az álom hamar rémálommá válik, amikor a darab rendezője zaklatni kezdi őt.

Mindegyik alkotás eredeti nyelven, angol felirattal nézhető december 1-31. között az art.tv oldalon és az ARTE youtube-csatornáján.

Lehetőség van szavazni is a legjobbra, az így kiosztott European Audience Awarddal 20 ezer euró jár majd. A Youth Jury Awardot az Erasmus+ közbenjárásával 15 kiválasztott fiatal európai zsűritag ítéli oda.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.