A legpompásabb bajusz – Ki a legjobb Poirot?

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 05., 09:05
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Megmondjuk, ki volt a filmtörténet legjobb belga detektívje.

Csütörtökön robog be a mozikba a Gyilkosság az Orient expresszen legújabb feldolgozása, amelyet Kenneth Branagh nemcsak megrendezett, hanem el is játssza benne Hercule Poirot-t, és a bemutató után nyilván azonnal beindul a bajuszra menő vita, hogy milyen az új detektív arcszőrzete, hogy áll a kezében a sétapálca, és mennyire szépen mondja ki, hogy „mon ami”, vagyis hol áll a Poirot-k rangsorában. Mi nem várunk addig, hanem egy Branagh-mentes toplista segítségével mondjuk el, kik mennyire voltak méltók arra, hogy felöltsék magukra a legokosabb tojásfejű belga keménykalapját.

Alfred Molina, az amcsi tévedés

Alfred Molina

Alfred Molina

 


Szegény Agatha Christie szerencsére megúszta, hogy látnia kelljen Alfred Molinát az amerikai Gyilkosság az Orient expresszen-ben, mert ha nem így lett volna, az írónő biztosan a fejét veri az írógépébe. Rendben, hogy ez a 2001-es feldolgozás egy tévéfilm volt, és sütött róla, hogy pénz sem igazán jutott rá, de ez még nem magyarázza az erőszakos modernizálás ostobaságait, arra pedig végképp nincs semmi mentség, hogy egy Poirot-filmben számítógépet és mobiltelefont használnak. Ráadásul belga kedvencünk itt szerelmes is lesz, legalábbis a film végén visszaszáll a vonatra egy hölggyel. Tényleg az a filmbarátok nagy szerencséje, hogy ezt a rémséget hosszú évek óta egyetlen csatorna sem meri műsorra tűzni.

Murder On The Orient Express TV 2001 Tasha De Vasconcelos

Murder On The Orient Express TV 2001 Tasha De Vasconcelos

Peter Ustinov, a testes nagypapa

Peter Ustinov

Peter Ustinov

 


Egy percig sem gondoljuk, hogy az isteni Peter Ustinov valaha is komolyan vette volna Poirot figuráját, mert a hangoskodás, a nevetgélés és tojással való bűvészkedés az albán tengerparton a legkevésbé sem tartozik a detektív megírt tulajdonságai közé. Ám nincs azzal nagy baj, ha valaki ennyire egyedien értelmez egy szerepet, főleg akkor nincs, ha olyan pillanatok születnek, mint ezekben az egyáltalán nem krimire hajazó, sokkal inkább mókás filmekben. Olyan volt Peter Ustinov joviális, Hastings kapitányt folyamatosan szívató Poirot-ja, mint Roger Moore James Bondja: egy pillanatig sem szabad komolyan venni, és akkor baromira fogjuk élvezni. Hat filmben alakította Poirot-t, és ez éppen elég volt ahhoz, hogy megannyi ember ellenszenvét kivívja, mert hát mi az már, hogy Agatha Christie magánnyomozója ősz hajú, és ha úgy adódik, még az Adriába is bemerészkedik, a nílusi hajóút közben meg úgy napozgat, mint valami szenilis nagypapa?! Nyilván botrány, de szerethető botrány.

Hercule Poirot Goes for a Swim

Peter Ustinov and Diana Rigg, Evil Under the Sun, 1981

Albert Finney, az örök második

Albert Finney

Albert Finney

 


Ő a szegény ember David Suchet-ja: majdnem olyan szép a bajsza, majdnem olyan jó az akcentusa, majdnem olyan fekete a haja, de valami azért mégiscsak hiányzik ebből a kicsit groteszk Poirot-ból. Albert Finney nagy szerencséje, hogy valójában senki nem őt figyelte Sidney Lumet agyondíjazott, sokkal által imádott, mások által meg szimplán túlhájpoltnak tartott filmjében (Gyilkosság az Orient expresszen, 1974), amelyben olyan színészek utaztak a vonaton, mint Ingrid Bergman, vagy éppen Lauren Bacall, és nem Finney kissé beteg mozgású, a testét és a nyakát egyszerre mozgató, olykor teljesen indokolatlanul kiabáló detektívje miatt vesszük elő újra és újra ezt a klasszikust.

AGATHA CHRISTIE'S MURDER ON THE ORIENT EXPRESS-TRAILER

AGATHA CHRISTIE'S MURDER ON THE ORIENT EXPRESS-TRAILER

David Suchet, az etalon

David Suchet

David Suchet

 


Nála szebben senki nem evett tojást a tévében, és alighanem olyan parádés bajsza sem lesz soha többet senkinek, mint amilyen neki volt huszonnégy éven keresztül. Ezek persze csupán az apróságok, a lényeg az, hogy még Agatha Christie is örömkönnyeket ejtene, ha látná, hogyan lépkedett David Suchet minden egyes epizódban, és milyen csodásan, díjakat érdemlően tudta megemelni a kalapját. Könyvben írta meg, mit jelentett neki Poirot, aztán nekünk is elmesélte, de igazán csak a novella- és regényfeldolgozások tudnak mesélni, amelyekből fél perc után átjön, hogy ez a fickó bizony minden kis részletre odafigyel, még a rózsafüzért is úgy szorongatja, ahogy a könyvben meg van írva. Ha valaki még mindig nem hiszi, hogy őt fogjuk emlegetni, ha ötven év múlva Poirot-ra gondolunk, akkor gyorsan nézze meg a Gyilkosság az Orient expresszen-t vele, vagy kezdjen rögtön a síráshoz tökéletesen alkalmas búcsúepizóddal, a Függönnyel.

Agatha Christie's Poirot Trailer

Agatha Christie's Poirot (1989 TV Series) Agatha Christie's Poirot is a television drama that premiered on ITV in 1989, where it has remained throughout its airing. David Suchet stars as the titular detective, Agatha Christie's fictional Hercule Poirot. Initially produced by LWT, the current production company is ITV Studios.

 

 

szerző
Gera Márton
publikálva
2017. nov. 05., 09:05
kommentek
12
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 12
  Szelki.Lata
  2017. december 29., péntek 15:50
  Érdekes a két Poirottot egy filmben látni... ( Vacsora tizenhármasban) Igaz, akkor még nevesebb kollégája alakította a híres balga Belga magándetektívet, s Ő nem más mit a híres Feketeszakáll szelleme, azaz Peter Ustinov, David Suchet itt még csak amolyan "tanonc"aki a Scotland yardtól érkezett James Japp felügyelő bőrébe bújt bele... :)
 2. 11
  tiszapolgári
  2017. november 06., hétfő 22:38
  David Suchet annyira béna Poirot, hogy először a mozdonyvezetőt akarja letartóztatni.
 3. 10
  tiszapolgári
  2017. november 06., hétfő 21:33
  Biztosan azért, mert mindkét filmben Kiefer Sunderland a főszereplő.
 4. 9
  rworse
  2017. november 06., hétfő 21:28
  Ámbár, Jenny Aguttert az A sas leszálltból kevertem ide, nem tudom, mi okból - valószínűleg kezdődő demencia.
 5. 8
  rworse
  2017. november 06., hétfő 07:17
  Nem szeretem a suspense thrillereket. Nem szeretek izgulni. De ha már homár, Sutherland felhízlalva jó Poirot lett volna.
  És Jenny Agutter miss Marple-ként milyen jó lehetett volna! Imádom!
 6. 7
  tiszapolgári
  2017. november 05., 23:08
  David Suchet még egy tűt sem tudna megtalálni a szénakazalban.
 7. 6
  rworse
  2017. november 05., 21:57
  5

  Köztudomásúan fordított arányosság van a színész minősége és a tiszapurgáli általi látottsága között.
 8. 5
  tiszapolgári
  2017. november 05., 18:38
  3

  Suchet-t (Suchetot?) csak egy játékfilmben láttam, a Tökéletes gyilkosságban ő az arab származású nyomozó.
  Albert Finneyt sokkal több filmben láttam, tehát jobb színész.

 9. 4
  galambocskám
  2017. november 05., 17:42
  Nincsen semmi köze Poirothoz, de olyan jópofa! Hirdetés a netről:

  "A barátnőm nem szereti a beagle kutyánkat, ezért kénytelen vagyok megválni tőle!

  Teljesen fajtiszta, ápolt és gazdag családból származik, velem 4 éve van. Szeret játszani, de nem teljesen idomított, viszont természetesen teljesen szobatiszta. Kicsit kényes a tartása, figyelni kell a külsejére, különösen a körmére, de imádja a kozmetikust, teljesen megszokta már, szóval szereti a törődést, nem kell noszogatni. Amikor dolgozom, akkor alszik, de esténként néha felpörög, és nem hagyja aludni az embert. Sajnos már előttem elkényeztették kicsit, így csak a legjobbat hajlandó megenni, és ugyan szeretetre méltó, nem az ajtóban már rád váró típus. Viszont egész barátságos, nem harap, de ha nem kap elég figyelmet látványosan meg tud sértődni.

  Szóval, ha valakit érdekel a 30 éves önző barátnőm, akkor várom a hívását! Én és a kutyám minél hamarabb szeretnénk új helyet találni neki!”
 10. 3
  rworse
  2017. november 05., 12:48
  2

  Suchet a moziváltozatokban is egyértelműen a legjobb, és nem csak azért, mert a leginkább közel áll ahhoz, amit a könyvek olvastán elképzelünk (és amit Christie elképzelhetett), hanem mert legalább annyira jó színész, mint a konkurenciája. Suchet-nek kicsit "albatrosz-sors" is a Poirot sorozat, hiszen így kevesen egyéb filmben - vagy színdarabban - volt ideje résztvenni, márpedig szerintem (tehát igaz), minden esetben parádés színésznek bizonyul - alkalmasint éppen a parádé hiánya révén is. Mindig "autentikus".

  Ha Poirot-t nézzük, a három, egyébként okkal színészkirály közül Molina ugyebár szóba se jöhet, Usztyinov pedig usztyinovosan harsányan öblöget, furcsa módon Finney is hasonlóképpen zavaróan harsány az Orientben.
  Szóval azt akarom mondani, hogy Suchet van akkora színész, mint a másik három, Poirot-ként pedig vitathatatlan! Nem is nyitok vitát. Punktum.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Mikrofilm

A Narancs filmes blogja.

Mikrofilm
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk