Eric Roberts könyvében kéri húga, Julia Roberts bocsánatát

Mikrofilm

A testvérpár kapcsolata mindig is viharos volt.

Runaway Train: Or, The Story of My Life So Far, azaz Szökevényvonat, avagy az életem eddig címmel önéletrajzi kötettel jelentkezett Eric Roberts, melyben több alkalommal is érinti testvéréhez fűződő terhelt kapcsolatát. A színészt a címbeli, 1985-ös klasszikus akciófilmen kívül (melyért Oscarra is jelölték) olyan alkotásokban láthattuk, mint Az alvilág pápája, A Coca-Cola kölyök, a Senki bolondja, a Döntsön a kard, A specialista vagy a Nemzetbiztonság Bt. Hogy a 80-as évekbeli népszerűségétől mára elég messze került, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy filmográfiája 730 címet tartalmaz, melyből nehéz néhány olyat kimazsolázni, amely valóban népszerűvé vált – az IMDB szerint pedig jelenleg is rekordgyanús 110 produkciója van készülőben. Tökéletes ellentétben áll tehát húgával, Julia Robertsszel, akinek neve mellett összesen 68 projekt szerepel: 2020 óta mindössze két rövidfilmben, két filmben és egy sorozatban tűnt fel, és csak két filmje van készülőben – alaposan megválogatja tehát, mibe kezd bele.

Nem ez az egyetlen ellentét azonban a testvérpár között. 1971-ben, amikor Eric 15 éves volt, szüleik elváltak, ő az apához, míg Julia és a harmadik, ugyancsak lánytestvér, Lisa az anyához kerültek. Karrierje kezdetén Eric több interjúban is úgy fogalmazott, hogy az anyja halott. Most azonban kötetében szabadkozik emiatt, azt írva, nagyon dühös volt édesanyjára a válás miatt, de már bánja, hogy ilyen erősen fogalmazott. „Csak most kezdem felfogni milyen hatással is lehetett mindez Juliára és Lisára, akik mindössze 11 és 13 évesek voltak, az anyánkkal éltek és azt kellett hallaniuk, hogy én nyilvánosan kijelentem, hogy anyám halott” – fogalmazott Eric Roberts.

A színész a 80-as, 90-es években függőségekkel küzdött, emiatt egyszer le is tartóztatták. A Vanity Fairnek adott 2018-as interjújában azt mondta, valójában emiatt kezdett eltávolodni testvéreitől. „Mind igyekeztünk megvédeni a másikat, de a legnehezebb saját magadat megvédeni saját magadtól” – magyarázta, hozzátéve, hogy akkoriban állandóan panaszkodott, mást okolt a bajaiért, és összességében nagyon fárasztó társaságnak számított. A fordulópont akkor jött el, mikor 2004 decemberében Juliának ikrei születtek: Eric a feleségével érkezett a kórházba, hogy meglátogassa testvérét, az új családtagok pedig szinte azonnal közelebb hozták őket egymáshoz. Ezt követően ismét többször beszéltek, sőt, még néhány családi ünnepet is együtt töltöttek.

Ugyanebben a Vanity Fair-cikkben azonban Eric tett egy nagy port kavart kijelentést:

„Ha én nem lennék, akkor Julia Roberts és Emma Roberts sem lennének sem híresek, sem színésznők, erre pedig nagyon büszke vagyok.”

Eric azt állítja, ő vitte be húgát a New York-i William Morris tehetségkutató ügynökséghez, és mivel ő volt az első, akit Golden Globe-ra és Oscarra is jelöltek, ő taposta ki az utat testvére előtt.

Mint ismert, azóta Julia hírneve jócskán túlszárnyalta bátyjáét: olyan korai sikerek, mint az 1988-as Pizzavarázs és az 1989-es Acélmagnóliák után végül 1990-ben a Micsoda nő hozta el számára az áttörést. Legismertebb filmjeit, mint az Álljon meg a nászmenet!, az Összeesküvés-elmélet, a Sztárom a párom, az Oltári nő, az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi, vagy az Ízek, imák, szerelmek valószínűleg senkinek sem kell bemutatni. Első Oscar-jelölését négy évvel a bátyja után, 1990-ben kapta az Acélmagnóliákért, amelyet három további (Micsoda nő; Erin Brockovich: Zűrös természet; Augusztus Oklahomában) követett, az Erin Brockovichért pedig 2001-ben a díjat is elnyerte. Golden Globe-jelölésből tízet gyűjtött össze, melyből hármat díjra is váltott, de Emmy-nominációból is összejött neki kettő.

Az emlegetett másik családtag nem más, mint Eric Roberts lánya, akinek karrierje talán nem olyan fényes mint Juliáé, de lassan talán ő is ismertebbé válik apjától. A 33 éves Emma Robertset olyan habkönnyű vígjátékokban ismerte meg a közönség, mint az Aquamarine, a Nancy Drew: A hollywoodi rejtély vagy a Vadócka, azóta azonba többek között feltűnt a Nyomás alatt és a Celeste és Jesse mindörökre című dramedykben, a Sikoly 4-ben, a Családi üzelmekben, a Palo Altoban, az Idegpályában, az Alkalmi randevúban, az idei Madame Webben és Űrkadétban, és olyan sorozatokban, mint a Scream Queens vagy az Amerikai Horror Story.

Eric Roberts azonban könyvében most bocsánatot kért korábbi kijelentéséért. „Amit mondtam, nemcsak szerencsétlen, de nem is volt igaz. Remélem, Julia elfogadja ezt a még publikusabb bocsánatkérésem. Ostoba dolgot állítottam. Büszke voltam rá, de a büszkeség más, nem túl előnyös formában is felütötte bennem a fejét” – fogalmazott a színész. Szerinte Julia annyira eltökélt volt, hogy előbb-utóbb biztos kiszúrta valaki a tömegből és sztárt csinált volna belőle. Azt azonban saját magának tudja be, hogy a georgiai Atlantából New Yorkba költözve belevágott a színészkedésbe, ezzel pedig megmutatta húgának, hogy minden lehetséges. „Én erre születtem. Amikor New Yorkba költöztem, ahhoz sem voltam elég idős, hogy sört igyak. Ha Julia Atlantában marad, valószínűleg hozzá ment volna egy gazdag pasihoz és most nagyon más életet élne. Szóval amiért elismerést érdemlek, az az hogy elszakadtam apámtól (vagy legalábbis azt hittem), New Yorkba költöztem, és azt mondtam a húgomnak, hogy gyere kislány, épp jó a víz!” Eric szerint testvére látta hogy jól boldogul, ezért mert maga is belevágni a színészkedésbe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk