Amikor törvény fogadja el a halálvágyat

Mikrofilm

Mit tehet egy anya, ha a lánya nem akar élni, és ezt hivatalos útra tereli? Gyimesi Anna Falling című filmjét a Verzión lehet megnézni.

A törvény Belgiumban lehetővé teszi az úgynevezett pszichiátriai eutanáziát, vagyis ha valaki felnőtt korában úgy érzi, hogy halálvágya leküzdhetetlen, akkor ezt hivatalosan is elismerhetik.

Persze az eljárás ellentmondásos, és hatalmas vitákat kelt.

A kérvényezőnek beszámíthatónak lennie, ám ha abból indulunk ki, hogy az öngyilkossági szándék beszűkült tudatállapotot feltételez, akkor nemigen találunk olyan embert, aki „beszámíthatóan” indokolni tudná elhatározását. Ennek ellenére a pszichiátriai eutanázia nemcsak papíron létezik, amit még úgy is nehezen lehet felfogni, hogy évekig tartó procedúráról van szó, és több, egymástól független pszichiáter szakvéleményére is szükség van.

Akik a törvény mellett állnak, azt mondják: ha a beteg minden segítséget megkap és mégsem sikerül enyhíteni a szenvedését, akkor ugyanúgy kell tekinteni, mintha gyógyíthatatlan beteg lenne.

Gyimesi Anna Falling című filmje egy anya sorsán keresztül mutatja be a problémát. Főhőse, Els nyolc éve áll tehetetlenül 20 éves lánya halálvágyával szemben, ugyanígy tehetetlenek a szakemberek is. A lány hajthatatlan, ahogy felnőtté vált, azonnal kérvényezte a pszichiátriai eutanáziát, a folyamat elkezdődött…

 
 Képkocka Gyimesi Anna Falling című filmjéből
 

 Az lenne a logikus, ha a mindössze 16 perces film ezt követné, de szerencsétlen lány inkább csak valamiféle médium. Gyimesi Anna kénytelen volt tudomásul venni, hogy egy felnőtt ember akar törvényes lehetőségével élni, ezért inkább az anyára fókuszált. A rendezőt eleve az a bonyolult folyamat érdekelte, ami Els lelkében zajlik. Az érdekelte, hogy egy negyvenéves nő hogyan lesz képes tudomásul venni, hogy immár gyógyíthatatlan betegként kell tekintenie a lányára. És ezek után hogyan tud elszámolni a lelkiismeretével, élheti-e a saját életét.  

A Falling házi archívumok képkockáinak felvillanásával, afféle fojtogató álomként idézi meg a családi tragédiát, az ezzel kapcsolatos dilemmákat, s közben az anya tárgyilagos monológját halljuk, amely egyszerre vádirat és szabadulólevél.

Vetítik: 26-án, 19.15, Corvin – Karády

A Magyar Narancs e heti nyomtatott kiadása ötoldalas mellékletben foglalkozik a Verzió Filmfesztivállal.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk