Az Amazon végre megoldotta az egyik legidegesítőbb, filmnézés közbeni problémát

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Mikrofilm

Sajnos egyelőre csak angol nyelven.

Nem halljuk a párbeszédeket, ezért feljebb vesszük a hangerőt – hogy aztán a robbanások, durranások és zenei betétek beszakítsák a dobhártyánkat. Gyorsan lejjebb tekerjük a hangerőt – hogy aztán ismét ne halljunk semmit a dialógusokból. Valószínűleg mindenkivel előfordult már ez, nem véletlenül szentelt a The New York Times is cikket a jelenségnek, az Amazon pedig végre előállt egy megoldással az életünket megkeserítő apróságra: „Dialogue Boost”, azaz „Párbeszéd fokozó” módot építettek be Prime nevű streamingszolgáltatásukba.

A mesterséges intelligenciával (AI) működő funkció lényege, hogy

a dialógusok hangereje a háttérzajokhoz, az effektekhez és a zenéhez képest automatikusan megemelkedik, de a felhasználók elméletileg személyre is szabhatják, milyen mértékben szeretnék, hogy a beszédek kiemelkedjenek, azaz végre érthetőbbé váljanak.

Amint ez a blogposzt magyarázza, a technika lényege, hogy az AI a hangsáv elemzésével meghatározza azokat a pontokat, ahol a párbeszédek kevésbé hallhatóak a háttérzajok és -zene miatt, és különválasztja a párbeszédeket. Bizonyos modernebb filmszínházak és okostévék már rendelkeznek hasonló technikával, de az Amazon Prime az első streaming ami bevezeti ezt – persze kizárólag eredeti, angol nyelven.

A funkció egyelőre az Amazon olyan, saját gyártású tartalmainál érhető el, mint a Jack Ryan, A csodálatos Mrs. Maisel és a Harlem című sorozatok, valamint a Rögtönzött szerelem, Az élet Ricardóéknál és a Csodálatos fiú című filmek. A tervek szerint azonban még idén bővül majd a lista.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk