Az Amazon végre megoldotta az egyik legidegesítőbb, filmnézés közbeni problémát

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Mikrofilm

Sajnos egyelőre csak angol nyelven.

Nem halljuk a párbeszédeket, ezért feljebb vesszük a hangerőt – hogy aztán a robbanások, durranások és zenei betétek beszakítsák a dobhártyánkat. Gyorsan lejjebb tekerjük a hangerőt – hogy aztán ismét ne halljunk semmit a dialógusokból. Valószínűleg mindenkivel előfordult már ez, nem véletlenül szentelt a The New York Times is cikket a jelenségnek, az Amazon pedig végre előállt egy megoldással az életünket megkeserítő apróságra: „Dialogue Boost”, azaz „Párbeszéd fokozó” módot építettek be Prime nevű streamingszolgáltatásukba.

A mesterséges intelligenciával (AI) működő funkció lényege, hogy

a dialógusok hangereje a háttérzajokhoz, az effektekhez és a zenéhez képest automatikusan megemelkedik, de a felhasználók elméletileg személyre is szabhatják, milyen mértékben szeretnék, hogy a beszédek kiemelkedjenek, azaz végre érthetőbbé váljanak.

Amint ez a blogposzt magyarázza, a technika lényege, hogy az AI a hangsáv elemzésével meghatározza azokat a pontokat, ahol a párbeszédek kevésbé hallhatóak a háttérzajok és -zene miatt, és különválasztja a párbeszédeket. Bizonyos modernebb filmszínházak és okostévék már rendelkeznek hasonló technikával, de az Amazon Prime az első streaming ami bevezeti ezt – persze kizárólag eredeti, angol nyelven.

A funkció egyelőre az Amazon olyan, saját gyártású tartalmainál érhető el, mint a Jack Ryan, A csodálatos Mrs. Maisel és a Harlem című sorozatok, valamint a Rögtönzött szerelem, Az élet Ricardóéknál és a Csodálatos fiú című filmek. A tervek szerint azonban még idén bővül majd a lista.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?