Kinyírta DVD-szolgáltatását a Netflix

  • narancs.hu
  • 2023. április 20.

Mikrofilm

Úgy néz ki, végleg leáldozott a lemezek korszakának.

Ma már elképzelni is nehéz, de a világot letaroló, a filmterjesztést megreformáló, a sorozatbummot beindító Netflix 1997-es alapításakor egy egyszerű, virtuális tékaként indult: DVD-ket lehetett postán megvásárolni és kölcsönözni tőlük. Egy év után már kizárólag a kölcsönzésre koncentráltak és így is működtek közel tíz évig, mielőtt elkezdődött az átmenet a streaming felé. A modell ma már az egész Hollywoodban sztenderdnek számít, minden nagyobb stúdió saját platformot gründolt, az új belépők pedig a régi nagyok felvásárlásával szálltak be a játékba. Ironikus, hogy a lemezekre építő Netflix néhány évtized alatt hogyan nyírta ki gyakorlatilag teljesen a DVD-, majd a Bluray-ipart.

Ennek a leszámolásnak egy új állomásához érkeztünk el most. A cég 2016 óra birtokolja és működteti a DVD.com oldalt, mely a streaming-profiljuktól függetlenül ajánlott előfizetési módokat azoknak, akiknek még mindig fontos volt, hogy ne csak online nézzék meg a filmeket, de fizikai formájukban is kezükbe tarthassák azokat. Ennek azonban most vége: a Netflix bezárja az website-ot és a DVD-bizniszét is. „Elérkeztünk a vörös borítékok utolsó szezonjához” – írta az oldal, utalva a jellegzetes csomagolásra, amikben a lemezeket postára adták. A Netflix fejese egy hosszabb közleményben köszönte meg azoknak, akik DVD-t rendeltek tőlük és izgatottan várták, hogy a vörös borítékok a postaládájukba landoljanak.

Maga a DVD-kölcsönzés sorsa persze már a streamingek elterjedésével megpecsételődött. Ahogy azonban arra néhányan rámutattak, könnyen lehet, hogy nemcsak ezt a filmfogyasztási szokást törli el a Netflix. A cég ugyanis a világon egyedülálló DVD-kollekcióval rendelkezik, amely a 100 ezer címet is meghaladhatja – ez több, mint amit az összes nagyobb streamingszolgáltató könyvtára összesen nyújtani tud. A DVD.com bezárásával pedig könnyen lehet, hogy ez a gyűjtemény is az enyészeté lesz.

Mint arra számtalan elemzés rámutatott már, és korábban mi is felhívtuk a figyelmet, a streamingek kora végtelenül kényelmes ugyan, hiszen a filmek és sorozatok egyetlen kattintásnyira vannak tőlünk, ez az idilli állapot viszont rendkívül törékeny. Bármikor lejárhatnak a jogok, előfordulhat, hogy egy stúdió tulajdonjoga máshová vándorol, vagy hogy a felvásárlások és összeolvadások sodornak el címeket. Gondoljunk csak A besúgóra, amely hiába aratott nagy sikert, a Discovery és a Warner Bros. egyesítése után költségcsökkentés címén egyszerűen eltűnt a streamingről. A magyar sorozat végül a nemrég hazánkban is elindult SkyShowtime-on vált elérhetővé. Vannak azonban, akik ettől is szerencsétlenebbül jártak: a már elkészült Batgirl-filmet a jelenlegi állás szerint soha nem mutatják be, a Scooby-Doo folytatását pedig úgy kellett az alkotóknak befejezniük, hogy nem is reménykedhettek abban, az a közönség elé kerül majd. Vagy ott vannak a kevésbé népszerű, elfeledett vagy független filmek, amely egyetlen platformon sem elérhetőek, így csak illegálisan, és persze a DVD-n nézhetőek. Nem beszélve azokról a tulajdonságokról, amelyekben egy fizikai hordozó messze felülmúlja a streaminget: jobb kép- és hangminőség és olyan extrák, mint például a rendezők, vagy szereplők kommentárja. Utóbbi a Netflix és társainak megjelenésével mintha a DVD-khez hasonlóan végleg kiment volna a divatból. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?