Dokumentumfilm

Az underground kórház

  • - kg -
  • 2020. március 6.

Mikrofilm

Képzeljünk el egy kórházat, amelynek dolgozói messze az erejükön felül végzik munkájukat. Képzeljük hozzá, hogy a kórház a föld alatt van, mert a föld fölött háborús körülmények dúlnak. Egészítsük ki a képet azzal, hogy Szíriában vagyunk, közel Damaszkuszhoz, a kormányerők ostromolta, lázadók uralta, agyonbombázott, vegyi támadásnak is kitett Kelet-Gútában. 2018-ban az UNICEF igazgatója csak annyit mondott elszörnyedve, amikor sikerült bejuttatni egy segélyszállítmányt: pokol a gyerekeknek.

Ferasz Fajjad, az Aszad-rezsim börtönét is megjárt filmes feltett szándéka volt, hogy bemutatja az eredeti címben (The Cave) barlangnak nevezett föld alatti kórház mindennapjait: a háborús állapotokat éppúgy, mint azt a társadalmat, amelyben egy nőt akkor is sarokba állítana a férfitársadalom, ha épp életeket ment és kórházat vezet a föld alatt. Ő Amani Ballur gyerekorvos, jelenlegi státusza: menekült. 2018-ban kellett feladnia a kórházat, miután győzött a kormányerők ostroma.

A rendező nem jutott be Kelet-Gútába, de három helyi operatőre igen: Fajjad az általuk felvett anyagból gyúrta össze a filmjét. Hamarosan eldől, mennyire találta megrázónak a szíriai poklot és a benne működő hős orvosokat az Amerikai Filmakadémia: Fajjad filmje a dokumentumfilmek kategóriájában várja a hétfő hajnali Oscar-osztást. A rendező is ott lesz, pedig úgy nézett ki, nem csak Kelet-Gútába, de az USA-ba sem sikerül bejutnia – csak hosszas procedúra után kapta meg az amerikai vízumot.

Vetíti a National Geographic Channel, február 14-én

 

Figyelmébe ajánljuk