Az úszóbotrányokon túl is van élet: lányok a kacsaúsztatóból

  • - legát -
  • 2019. november 16.

Mikrofilm

Kiskunhalas finoman szólva sem egy úszóparadicsom.

A magyar úszósporttal kapcsolatban csak szélsőségeket ismerünk. Alapvetés, hogy csak az arany csillog szépen, aki nem győz, az el lesz felejtve. Mert az úszás kizárólag a világversenyek idején érdekes, akkor is csak magyar győzelmek esetén.

Nagy Anikó Mária rendező ezt az igazságtalanságot próbálja tompítani. Kamerájával két évig követte a kiskunhalasi Juhász testvérek úszókarrierjét. A szokványosnak nem mondható, mégis hétköznapi történet nem tipikus sportfilm, megtekintése után nem ostromolják majd gyerektömegek az uszodákat, de megmutatja, hogyan lehetséges az emberfeletti teljesítmény egy olyan közegben, ahová legfeljebb morzsák jutnak el a kormányzati szupertámogatásokból.

Juhász Janka és Adél tehetségük mellett két dolognak köszönhetik, hogy immár nemzetközi szinten jegyzett úszók: edzőjüknek és édesanyjuknak. Az ő hitük és fanatizmusuk nélkül a két gyerek vélhetően abbahagyta volna, ugyanis Kiskunhalas enyhén szólva sem egy úszóparadicsom, az edzéseket

19 méteres medencében,

ún. kacsaúszatóban tartják, nincs személyzet, korszerű eszközök, dietetikus, pszichológus: ami egy nagyobb egyesületnél megadatik a
tehetségeknek.

De Novotny Attila, ez a régivágású, bazmegolós edző ebben a közegben is összehozott egy rakás korosztályos bajnoki címet, és sikerült a Juhász lányokból is válogatottat faragnia. A Vonal felett mégsem a szokásos sikertörténet; a válságos időkre a fókuszál, amikor nem jönnek az eredmények, és szinte természetes, hogy a lányok – hiszen kamaszokról van szó – abba akarják hagyni.

Legalább ekkora dráma, hogy ebben az esetben mihez kezd a film valódi főhőse, az elhagyott, gyerekkorában bántalmazott anya, aki szószerint az életét tette fel gyerekei sportkarrierjére. Aki képes negyvenvalahány évesen leérettségizni, majd egyetemre menni sportmenedzser-szakra (ebből csak annyit látunk, hogy ugyanazt kell teljesítenie a tornateremben, mint feleannyi idős évfolyamtársainak).

Így aztán neki még jobban szurkolunk, mint a lányainak, közben pedig megtudhatjuk, mi munka van még egy világbajnoki 27. helyezés mögött is.

A Vonal felett című filmet című filmet vasárnap fél négykor vetítik a Toldi kistermében.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?