Betegsége ellenére David Lynch nem tervez visszavonulni

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 7.

Mikrofilm

Tüdőtágulata miatt a házát sem hagyhatja el, de ez sem állítja meg a Radírfej rendezőjét.

David Lynch a címlapsztárja a nagy presztízsű brit Sight & Sound magazin szeptemberi számának, interjújának egyes részletei pedig máris bejárták az egész világsajtót. Így derült ki ugyanis, hogy a rendező súlyos betegségben szenved. „Olyan sokáig dohányoztam, hogy tüdőtágulatom van, így ha tetszik, ha nem, nem hagyhatom el a házam. A Covid miatt nagyon nem lenne jó, ha bármilyen betegséget elkapnék, vagy akár csak megfáznék” – fogalmazott. Hozzátette: csak kis távolságot képes sétálni, és már attól is légszomja lesz.

Lynch a diagnózis ellenére nem szeretné abbahagyni az alkotói munkát. „Távolról is rendeznék ha úgy adódik. Még ha nem is tetszene annyira a dolog” – fogalmazott. Mindez ma már nem számít egyedi dolognak: a horrorlegenda John Carpenter például kanapájáról dirigálta legutóbbi sorozatát.

A betegségéről szóló hírek napvilágra kerülése óta Lynch először szólalt meg: a közösségi médiában igyekezett megnyugtatni rajongóit. „Hölgyeim és Uraim, igen, tüdőtágulatom van a sok éves dohányzástól. Azt kell mondjam, nagyon élveztem a cigizést, és valóban szeretem a dohányt – az illatát, meggyújtani egy szálat, elszívni –, de az élvezet árát meg kell fizetni, ez az ár pedig számomra a tüdőtágulat. Immár két éve nem dohányzom. Az utóbbi időben rengeteg vizsgálatot végeztek rajtam és a jó hír az, hogy remek formában vagyok – a tüdőtágulatot kivéve. Tele vagyok boldogsággal és soha nem vonulok vissza. Szeretném ha tudnátok, nagyon sokat jelent számomra, hogy aggódtok értem” – írta.

A Radírfej, Az elefántember és a Kék bársony alkotója játékfilmmel legutóbb 2006-ban jelentkezett. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Inland Empire óta a lábát lógatja: évtizedekkel a második évad után, 2017-ben folytatta legendás sorozatát, a Twin Peakset, reklámokat, rövidfilmeket, animációs kisfilmeket készített, vagy épp időjárásjelentést vagy riportot arról, épp mire készül. Legfrissebb projektje egy videóklippel is kiegészülő album a Twin Peaks új felvonásában is szereplő Chrystabell-lel. Még 2020-ban úgy volt, Unrecorded Night címmel sorozatot készít a Netflixnek, ám a pandémia miatt lefújták az egészet; nemrég pedig animációs filmet szeretett volna készíteni, de egyelőre nem talált finanszírozót hozzá.

Aki mégis szeretne elmerülni David Lynch világában, annak klasszikusai mellett egészen bizarr komédiáját vagy animációs kisfilmjét ajánljuk!

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk