David Lynch komédiája - tényleg létezik és most ingyen nézhető
01-Rabbits_top_story_lead.jpg
Rabbits

David Lynch komédiája - tényleg létezik és most ingyen nézhető

Mikrofilm

Persze a rendezőhöz mérten csak annyira vicces, mint egy vakbélműtét.

David Lynch pár éve híressé vált interjújában még kikelt a telefonon filmet nézők ellen: szerinte akik telefonon moziznak, soha nem tapasztalják meg valóban a filmet - azt hiszik hogy igen, de valójában nem. "Olyan szomorú, hogy azt hiszed, láttál egy filmet a kibaszott telefonodon" - mondta a Kék bársony és a Mulholland Drive rendezője.

Nem tudni, ma is fenntartja-e álláspontján, de az biztos, hogy nagyot fordult azóta a világ: az év elején a Netflixen debütált Mit tett Jack? című rövidfilmje egy beszélő majomról - a streamingszolgáltató pedig pont arról híres, hogy az okostévék mellett laptopokon, tableteken és igen, telefonokon is nézhetőek tartalmaik. Ez mind semmi:

Lynch az utóbbi időben igazi youtuberré vált.

Online elérhetővé tette egy animációs rövidfilmjét, de az is előfordult, hogy influenszerhez méltóan olyan hétköznapi jelenségekről értekezett, mint az időjárás, vagy hogy min dolgozik éppen (spoiler: egy régi bútordarabot újít fel!).

Merüljön el tíz percre David Lynch világában!

Ingyen megnézhető a rendező legújabb animációs kisfilmje. Ugyan a 2006-os Inland Empire óta nem jött ki új játékfilmje, de David Lynch egyáltalán nem unatkozik: amellett, hogy folytatta híres Twin Peaks című sorozatát, egy rakás rövidfilmet és videoklipet készített; most pedig egy animációs rövidfilmmel állt elő, ami youtube-csatornáján ingyenesen nézhető.

Érdemes tehát követni David Lynch Theater nevű csatornáját, a fenti két témát ugyanis azóta is következetesen viszi tovább - most ráadásul feltöltötte egy korábbi szitkomjának első epizódját.

A Rabbits egy 2002-es, 8 részes webszéria, mely a hivatalos leírás szerint egy névtelen, esőáztatta városban játszódik, ahol három nyúl él egy félelmetes rejtély közepette. A három, emberalakú főszereplőt Naomi Watts, Laura Elena Harring és Scott Coffey alakítják - a helyszín egyszerre idézi meg a Radírfej zárt világát és egy szokásos szitkom berendezését. A nyulak élettelen hangon folytatnak széttöredezett, összefüggéstelen beszélgetéseket, míg egy félelmetes, démoni idegen félbe nem szakítja őket - hogy aztán ugyanúgy menjen tovább az élet, mintha mi sem történt volna. Mindezt a műfajban megszokott konzervnevetések tarkítják, amelyek csak tovább fokozzák az abszurd hangulatot.

A Rabbitsra egyszerre tekinthetünk sötét, Lynch-hez illő paródiaként, ugyanakkor a szokatlan forma ellenére felfedezhetőek benne a rendező többi munkáját jellemző jegyek: egymástól elidegenedett emberek - bocsánat: nyulak -, akik hiába vannak egy térbe zárva, tökéletesen elbeszélnek egymás mellett; hétköznapinak tűnő életüket pedig a leggroteszkebb események sem borítják fel.  A Rabbits azért is illik tökéletesen Lynch youtube-csatornájára, mert a többi, értelmetlennek tűnő, mostani videójához hasonlóan ez a 2002-es darab is azt vizsgálja, meddig húzódik a szerzőiség határa, miben rejlik a sokat emlegetett Lynch-esség: elég, ha egy jelenet alá ambient zenét teszünk, vagy kiírjuk a rendező nevét? Esetleg meg is jelenik, és a várható időjárásról értekezik? Na és ha a meteorológiai riport után megosztja álmát arról, mikor egy német katona volt a D-napon?

Figyelmébe ajánljuk