Animációs filmet készítene David Lynch

  • narancs.hu
  • 2024. április 9.

Mikrofilm

Az ötletet egyelőre nem tudta eladni a legismertebb streamingszolgáltatónak.

Interjút adott a Deadline-nak David Lynch, amelyben a rendező arról beszélt, szeretne készíteni egy animációs filmet, ám a Netflix visszautasította a projektet. A Snootworldről eddig gyakorlatilag semmi hír nem volt, a Radírfej és a Twin Peaks rendezője azonban az elmúlt hónapokban serényen dolgozott azon, hogy megvalósítsa álmát. A forgatókönyvet két évtizede kezdte el írni azzal a Caroline Thompsonnal, akit elsősorban Tim Burton alkotótársaként olyan filmek forgatókönyvírójaként ismerhetünk, mint a Karácsonyi lidércnyomás és az Ollókezű Edward – de ő jegyzi az 1991-es Addams Family – A galád családot vagy az Úton hazafelé című családi filmet is.

„Nem tudom mikor jutottak először eszembe a Snootok, de elkezdtem rajzokat készíteni róluk és egyszer csak kiemelkedett belőlük egy történet. Összeültünk Caroline-nal, hogy a forgatókönyvön dolgozzunk. Nemrég eszembe jutott, hogy talán mást is érdekelhet a dolog, ezért bemutattam a Netflixnek pár hónapja, de elutasítottak” – számolt be róla Lynch.

Arra is van elmélete, miért nem kellett ötlete a legismertebb streamingszolgáltatónak. „A Snootworld régimódi történet, az animáció napjainkban azonban inkább felszínes poénokról szól. A régi típusú tündérmesékre legtöbben csak felnyögnek, az emberek nem akarnak már ilyeneket látni. Más világot élünk, és egyszerűbb nemet mondani, mint igen” – mesélte.

A forgatókönyv első és harmadik felvonását Thompson, a másodikat pedig maga Lynch írta. Előbbi úgy nyilatkozott, teljesen lenyűgözte, milyen váratlan és fordulatos történetet talált ki Lynch. „A Snootok apró kis teremtmények, akiknek van egy rituális átalakulásuk nyolcéves korukban, amikor még kisebbek lesznek és el kell utazniuk – így védik ugyanis meg őket. A világ azonban káoszba fullad, amikor a történet Snoot hőse eltűnik egy szőnyegben, a családja pedig nem találja – ő pedig belép egy őrült, csodálatos világba” – részletezte a film sztoriját, amely tényleg kellően őrültnek és Lynch-szerűnek hangzik.

Azt Lynch egyelőre nem döntötte el, hogy ő maga rendezné a filmet, esetleg átengedné lányának, aki az Amerikai Horror Story egyik állandó rendezőjének számít. Jelen pillanatban azonban még egy stúdió vagy streaming sem harapott rá a tervre – ő azonban kitart ötlete mellett. „Ez olyan történet, amelyet a gyerekek és a felnőttek is értékelni tudnak” – fogalmazott.

A szürreális világáról ismert Lynch készített már komédiát és animációs kisfilmet is, animációs játékfilmet azonban még nem. A négy Oscarra jelölt rendező karrierje jelenleg fura fázisban jár. Lassan húsz éve, a 2006-os Inland Empire óta nem rendezett hagyományos játékfilmet, de az elmúlt években már klipek és rövidfilmek sem igen érkeztek tőle. 2017-ben, amikor visszatért legendás tévésorozata, a Twin Peaks, visszaült a rendezői székbe. Azóta viszont főleg fura időjárás-jelentésekkel foglalta el magát, vagy épp rövid videókban adott számot arról, aznap épp milyen famegmunkálási projektet tervezett – de lassan ezek a videók is elmaradoztak. Minden évben felmerül, hogy talán Cannes-ra új projekttel készül, de amikor most rákérdeztek, épp min dolgozik, akkor azzal hárította el az érdeklődést, hogy arról nem beszélhet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk