"Lelkén szárad, a foglyok kínzása" – Adam McKay a 8 Oscarra jelölt film címszereplőjéről

  • narancs.hu
  • 2019. február 23.

Mikrofilm

Hétfőn hajnalban osztják az Oscarokat. A 8 díjra jelölt Alelnök rendezőjével beszélgettünk.

Adam McKay a Will Ferrell-vígjátékokról váltott a komolyabb témákra, de a humorérzéket akkor sem vesztette el, amikor a pénzügyi válságról készített filmet. A nagy dobással nyert is egy Oscart és a szobrokat osztó Amerikai Filmakadémia szeretete azóta sem hagyta cserben: új filmje, az ifjabb Busht bábuként mozgató Dick Cheney machinációiról szóló Alelnök 8 jelöléssel várja a díjkiosztót.

Köves Gábor interjúja a rendező-forgatókönyvíróval a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvasható. Ízelítő:

false

Magyar Narancs: A Golden Globe átvételekor a Cheney-t alakító Christian Bale a Sátánnak köszönte meg az inspirációt. Megáll a Sátán–Cheney-párhuzam?

Adam McKay: Az a gyanúm, Christian sem egészen így gondolja, csak viccelt. Persze van, aki Cheney-ben valóban az ördögöt látja, de a filmünknek épp az volt a célja, hogy előássuk a politikusban lakozó embert. Cheney nem valami főgonoszként kezdte, meglehetősen átlagos fickóként indult, sok-sok év kellett ahhoz, hogy olyanná váljék, amilyennek ma a legtöbben ismerik. De senkit sem írnék le csupán annyival, hogy maga lenne az ördög. Christian csak viccelt.

MN: Mit tart az ezek szerint nem teljesen ördögi Cheney főbűnének?

AM: Az iraki háborút. Tudatosan manipulálták a hírszerzési adatokat, egyértelműen megcáfolt információkat húztak elő, kampányszerűen űzték a félretájékoztatást, hogy háborúba rángassák az országot, hogy megtámadjuk Irakot. A másik főbűn, ami Cheney lelkén szárad, a foglyok kínzása. És még hosszan sorolhatnám.

A teljes interjút keresse a Magyar Narancsban, a lapot pedig az újságárusoknál. Ne felejtse el tehát megvenni a Narancsot vagy fizessen elő rá itt.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk