Dargay, a piszkos Tom Hardy és a szolgálólány – 2017 legjobb sorozatai

  • Gera Márton
  • 2017. december 27.

Mikrofilm

Csodálatos év volt az idei a sorozatrajongók számára. Toplista!

Minden évben el lehet mondani, de attól még most is igaz: az idei volt a legszuperebb esztendő a sorozatjunkie-k számára. Új évaddal jelentkeztek a régi jó szériák, és elég rendes újoncok is jöttek. Visszatért a Star Trek és a Twin Peaks, a Duffer testvérek megint visszavittek a nyolcvanas évekbe, hogy ránk hozzák a frászt (Stranger Things 2), Jon Bernthal elhitette, hogy ő a legkeményebb igazságosztó (The Punisher), Aziz Ansari pedig végleg bebizonyította, hogy kevés viccesebb fickó van nála ezen a világon (Master of None). Persze, sokszor csalódtunk (a Sherlock negyedik évada miatt reméljük, kemény önkritikát gyakorolt Mark Gatiss és Steven Moffat is), volt széria, melyet már illett volna befejezni (Mr. Robot, The Walking Dead), és olyan is, melyet el sem lett volna szabad kezdeni (Iron Fist, Inhumans).

Most viszont következzen az idei sorozattermés krémje: jöjjenek a legeslegjobb darabok:

5. Tabu (BBC/FX)

false


Elmúltak már azok az idők, amikor mindent bekajáltunk, amiben Tom Hardy szerepel, de amikor cilinderben, tetőtől talpig mocskosan megérkezik Afrikából, és elmorog valamit a bajsza alatt, akkor nincs mit tenni, el kell fogadni, hogy Tom Hardy ismét a csúcson van, régen játszott már olyan jól, mint ebben a komor bosszúsztoriban. A Tabu pont attól jó, hogy véres és piszkos, s London látványával még Dickens is elégedett lenne. Egyszemélyes sorozat ez, nem vitás, hiszen az erkölcsi szabályokat áthágó, a hatalmasokkal küzdő Tom Hardyról szól itt minden: Tom Hardy állhatatosan néz a gonosz Jonathan Pryce szemébe, Tom Hardy sokat sejtetően elmond egy mondatot, és Tom Hardy kapcsolatba kerül a mágiával. Sok kérdésre ugyan még az évadzáró sem adott választ (most akkor mi is ez a mágia, s mi a fene is történt a messzi Afrikában?), de hát a tévésorozatok már csak ilyenek, gyúrnak az újabb és újabb évadokra.

Lesz folytatás? A BBC berendelte a második évadot, de a forgatás csak jövőre kezdődik el, szóval 2018 ősze előtt aligha lehet újabb mocskos eseményekre számítani.

via GIPHY

4. Terápia 3. évad (HBO)

false


Harmincöt epizódon keresztül nézzük, ahogy egy pszichológus ül a kanapéján, és beszélget a pácienseivel. Ember nincs, aki erre azt mondaná, hogy ide vele, biztosan borzasztóan izgalmas. Pedig az izraeli és amerikai formátum alapján készült Terápia immár a harmadik évadával bizonyította, hogy kevés ennél bravúrosabb széria van a tévében. Nincs itt semmi felesleges manír, csak különböző napokon különböző páciensek és Dargay András, vagyis Mácsai Pál, aki végighallgatja őket. Ők pedig mesélnek tragédiákról, gyászról, magányról, menekülésről, félelemről, szóval csupa olyasmiről, ami teljesen hétköznapi dolog. Udvaros Dorottya régen volt ennyire jó, fiatal tehetséget (Vilmányi Benett) ritkán ilyen jó felfedezni, és magyar sorozat talán még nem volt ennyire kimunkált. Szépen megcsinált, fájdalmas búcsúévad lett a harmadik.

Lesz folytatás? Nem, a Terápia végleg elbúcsúzott.

Terápia III. – A befejező évad november 13-tól az HBO-n

EXKLUZÍV ELŐZETES – A Terápia-trilógia befejező évada november 13-tól indul az HBO-n. Addig is bármikor újranézheted a korábbi epizódokat: http://bit.ly/Terapia_HBO_GO Iratkozz fel az HBO Magyarország Youtube csatornájára: http://www.youtube.com/HBOMagyarorszag Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Google Plus: https://plus.google.com/+HBOHU Csatlakozz a legnépszerűbb HBO-sorozatok rajongótáborához is!

3. Born to Kill (Channel 4)

false


Minimum a Veronica Mars óta tudjuk, hogy a tinisorozatokra nagyon is érdemes odafigyelni, mert az olykor könnyűnek induló darabok súlyos titkokról, elcseszett életekről tudnak őszintén mesélni. Nos, bár a Born to Kill tiniszériának is nevezhető, még véletlenül sem indul könnyen: olyan minisorozat ez, melynek szinte minden pillanata annyira sötét, hogy azon még a sötét sorozatok gyártásában igen járatos skandinávok is csodálkoznának. Angliában járunk, a világgal haragban lévő tinik között, akik között van valaki, aki a szokásosnál jobban kilóg a sorból. Sam különös egy figura, néha úgy viselkedik, mint egy félénk kamasz, máskor meg legfőbb szenvedélyének hódol. Van a Born to Killben múltban vájkálás, csodásan ábrázolt kamaszszerelem, és minden, amiért a brit szériákat imádni lehet (mi most csak Jack Rowan játékát emelnénk ki). Ez a négyrészes sorozat úgy vágja pofon a nézőjét, hogy a hasonló stílusú, de közel sem ennyire jól megcsinált Bates Motel alkotói menten elszégyellik magukat.

Lesz folytatás? Az egyik alkotó, Kate Ashfield azt mondta, nem terveznek második évadot, Sam történetét lezárták.

TRAILER | Born To Kill | Available On All 4

Born to Kill is a new four-part thriller from Channel 4 starring Romola Garai and Daniel Mays as the single parents of two out-of-control teens. Written by female writing duo Tracey Malone (Rillington Place) and first time TV writer and BIFA-nominated actress Kate Ashfield, Born To Kill is a haunting exploration of the mind of Sam, played by newcomer Jack Rowan, a teenager who's on the verge of acting out hidden psychopathic desires.

2. A szolgálólány meséje (Hulu)

false


Nem kell ahhoz a Családok Világkongresszusára járni vagy abortusz-, esetleg nőellenes megszólalásokat hallgatni, hogy már az első résztől érezzük: A szolgálólány meséje most nagyon aktuális sorozat. De a Margaret Atwood-regényből készült disztópia nem csak attól jó, hogy lehet idézgetni, vagy szolgálólánynak öltözve lehet demonstrálni a világ számos pontján. Nem: ez a széria meglepő alapossággal mutatja meg, hogyan fosztja meg embereket a jogaiktól az arctalan hatalom egyik pillanatról a másikra, hogyan lesz tárgy rabszolga a nőből, akit gyerekcsináláson kívül másra nem használnak. Nemi aktust és szülést még soha nem volt ilyen fájó nézni, elnyomók ellen még soha nem éreztünk ekkora dühöt (Ann Dowd olyan jól gyűlölhető Lydia néni, hogy ezért mindenképpen díjat kell neki adni), és főszereplőnek sem szurkoltunk még ennyire: gyerünk, Offred, lázadj fel!

Lesz folytatás? 2018-ban visszatérünk Gileádba, már áprilisban jön az újabb évad.

A szolgálólány meséje – A teljes évad elérhető az HBO GO-n

Az Egyesült Államok romjain totalitárius állam épült, amelyben a nőknek nincs joga. A még megtermékenyülésre képesek egyetlen feladata az utódnemzés, szolgálóként dolgoznak az uralkodó osztály tagjainál. Margaret Atwood regényéből. Csatlakozz az HBO közösségéhez! Facebook: https://www.facebook.com/HBOMagyarorszag Twitter: https://twitter.com/HBOHU Instagram: https://instagram.com/hbohungary/ Google Plus: https://plus.google.com/+HBOHU Csatlakozz a legnépszerűbb HBO-sorozatok rajongótáborához is!

1. 13 Reasons Why (Netflix)

false


Kamasznak lenni szívás, középiskolás kamasznak lenni pedig még nagyobb szívás. Erről ezernyi film és sorozat szólt, ám egyik sem volt még olyan fontos, mint a 13 Reasons Why. Ha azt mondjuk, a Netflix szériája az idei év legsúlyosabb és valószínűleg legaktuálisabb darabja, melyről tanároktól pszichológusokon át mindenki beszélt, még nem mondtunk semmit. Ha azt mondjuk, egyetlen mozgóképes alkotás sem szólt még ilyen nyíltan és közhelyektől mentesen a bullyingről, az iskolai szenvedésről, akkor már közelebb járunk az igazsághoz.

Naiv volt mindenki, aki bedőlt az előzeteseknek vagy a kevésbé sikerült regénynek, és azt hitte, majd kapunk egy középszerű tinidrámát – a 13 Reasons Why nem ilyen sorozat lett. Arról szól, hogy mit lehet tenni, miután a 17 éves Hannah Baker úgy dönt, öngyilkos lesz: befekszik a kádba, egy borotvapengével felvágja az ereit, és már nem tudják megmenteni. Hogyan lehet folytatni az életet, bemenni a suliba és tanulni, vagy szembenézni a tetteinkkel (erről a Hannah által hátrahagyott, az öngyilkossághoz vezető okokat felsoroló kazetták gondoskodnak), hogy talán mi is tehettünk volna valamit, de lusták voltunk, figyelmetlenek, gonoszak, erőszaktevők vagy csak szimplán gyarlók? Hogyan lehet elfogadni, hogy hülyék voltunk, amikor nem álltunk fel a székünkből, és mentünk Hannah után, vagy puszta gyávaságból nem mondtuk ki, hogy amúgy rohadtul bele vagyunk esve? Egyszerre kőkemény thriller, krimi és hosszas elmélkedésre alkalmas dráma ez, mely minimum három tehetséget vezetett be a köztudatba: Katherine Langfordot, Christian Navarrót és Dylan Minnette-t.

Lesz folytatás? Bár nem feltétlenül adná magát, a siker miatt a készítők úgy döntöttek, folytatják a Liberty High diákjainak történetét. A forgatást idén decemberben fejezték be, vagyis tavasszal már akár jöhet is az újabb évad.

13 Reasons Why | Official Trailer [HD] | Netflix

Why would a dead girl lie? 13 Reasons Why is now streaming only on Netflix. Based on the best-selling books by Jay Asher, the Netflix Original Series 13 Reasons Why follows Clay Jensen (Dylan Minnette) as he returns home from school to find a mysterious box with his name on it lying on his porch.

Figyelmébe ajánljuk